Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Guliver/Getty Images
От встъпването в длъжност на Доналд Тръмп през Каталуния и севернокорейските ракетни изпитания до природните бедствия - Франс прес припомня ключовите събития, белязали изтичащата година.

Годината на Тръмп
На 20 януари 70-годишният милиардер републиканец Доналд Тръмп стана официално президент на САЩ с лозунга "Америка преди всичко", но подозренията за тайни съглашения в Русия помрачиха началото на мандата му.

Тръмп ще положи клетва върху библията на Линкълн

Начало на Брекзита
На 29 март, девет месеца след референдума, предизвикал разделение в страната, Лондон започна процедура за напускане на Европейския съюз.

Великобритания задейства часовника на Брекзит (СНИМКИ)

Политически сътресения във Франция
На 7 май проевропейски настроеният 39-годишен центрист Еманюел Макрон спечели убедително президентските избори във Франция срещу кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен. Начело на своето учредено година по-рано движение "Напред!", той отстрани за първи път от Елисейския дворец двете големи управляващи формации - Социалистическата партия и дясната партия "Републиканците".

Еманюел Макрон официално пое кормилото в Елисейския дворец

Близкият изток ври и кипи
На 5 юни Саудитска Арабия и нейните съюзници прекъснаха отношенията си с Катар, обвинявайки го, че поддържа ислямистки радикални групировки и е твърде близък с шиитски Иран - основен регионален съперник на сунитската династия в Рияд.

Дипломатическият разрив с Катар - защо сега и кой би спечелил от това?

Оттеглената впоследствие оставка на ливанския премиер Саад Харири, който обвини от Рияд Иран в намеса, изостри напрежението между Саудитска Арабия и Иран.
Рияд съзира иранска намеса и в бунта на хусите в Йемен, където според ООН се разиграва една от най-тежките хуманитарни драми в света. Техеран отрича подобна намеса.

Икономическо крушение във Венецуела
На 30 юли, след четири месеца на съпътствани с насилие протести, беше избрано Учредително събрание с неограничени правомощия, бойкотирано от опозицията. То сне от длъжност генералния прокурор Луиса Ортега - върл противник на президента Николас Мадуро, а после иззе пълномощията на парламента.
Разорената от срива в цените на суровия петрол страна е в състояние на частичен дефолт.

САЩ наложиха икономически санкции на Венецуела

Пхенян - ескалация на напрежението
След като умножи ракетните си изпитания, на 3 септември Северна Корея, извърши своя шести и най-мощен до момента ядрен опит.
В края на ноември лидерът на страната Ким Чен-ун заяви, че страната му е станала ядрена сила, след като извърши успешно изпитание на ракета, способна да нанесе удар в произволна точка в САЩ. Доналд Тръмп заплаши "да унищожи напълно" Северна Корея в случай на нападение от нейна страна.
На 22 декември ООН прие още по-строги санкции срещу Пхенян.

Пхенян потвърди ракетния тест

Каталуния - опит за отцепване
На 1 октомври в Каталуния се състоя референдум за независимост, въпреки че бе забранен от испанското правосъдие.
На 27 с. м. каталунският парламент провъзгласи независимост едностранно. Мадрид постави областта под прекия контрол на централната власт и свика предсрочни избори. Сваленият каталунски лидер Карлес Пучдемон избяга в Брюксел с цел да не бъде преследван по съдебен ред.
На 21 декември сепаратистките партии спечелиха абсолютно мнозинство по брой на местата в каталунския парламент, но затова пък юнионистите получиха повече гласове.

Резултати от изборите: Ще продължи ли Каталуния похода към несигурното бъдеще?

Харви Уайнстийн - шумът и ехото
На 5 октомври всемогъщият холивудски продуцент Харви Уайнстийн бе обвинен от няколко жени в сексуален тормоз.
На вълната на скандала в ред страни се множат обвиненията в сексуални посегателства, тормоз или изнасилвания срещу знаменитости не само в киното, но също така в медиите и политиката.

Продуцентът Уайнстийн отхвърли обвиненията, че очернил актриси

Зимбабве - Мугабе падна
На 21 ноември 93-годишният Робърт Мугабе бе принуден да подаде оставка след 37-годишно управление, изоставен от военните и от собствената си партия.

"Ислямска държава" бе разгромена, но не и унищожена
В Сирия джихадистката групировка "Ислямска държава" бе прогонена на 17 октомври от град Ракка с усилията на кюрдско-арабска коалиция, подкрепяна от Вашингтон. На 9 декември Багдад провъзгласи победа над ИД в Ирак. И двете страни обаче са изправени пред тежки предизвикателства заради градовете, превърнати в развалини, и все още надвисналата екстремистка заплаха.

Наред с това много други страни - от Египет до Афганистан, включително Испания, Великобритания и Сомалия, отново бяха поразени тази година от кръвопролитни атентати, извършени или вдъхновени от ИД, както и от групи, свързани с Ал Каида.

Климатът - зрелищни феномени и рекорди
Две години след подписването на Парижкото споразумение за борба с глобалното затопляне 2017 г. ще се запомни с оттеглянето на САЩ от тази спогодба на 1 юни и поредицата зрелищни климатични катастрофи - урагани, наводнения и пожари. Изглежда тя ще се нареди сред трите най-горещи години от самото начало на измерванията.