/ БГНЕС
Каталунците, които не желаят отцепване на областта им от Испания, показаха, че са по-многобройни и че сепаратистите вече не могат да говорят от името на цяла Каталуния, заяви водачката на листата на борещата се за запазване на целостта на Испания партия "Гражданите" Инес Аримадас, цитирана от Франс прес.

избори Каталуния
БГНЕС

Нейната партия, създадена през 2006 г. именно с цел да се бори срещу националистите в Каталуния, стана първа политическа сила в парламента след вчерашните избори с 37 места. Досега тя разполагаше с 25 депутати.

Вот за регионален парламент в Каталуния: вижда ли се развръзка на кризата

Нейната партия получи 1,1 милиона гласа. "Гражданите" и другите формации, противници на отцепването на Каталуния - Испанската социалистическа работническа партия, "Каталуния заедно" и Народната партия - събират общо 52 процента от гласовете.

Българи в Каталуния: Ще стане страшно без Испания

Само че каталунският изборен закон гарантира по-голяма относителна тежест на гласовете в по-малките населени места, където сепаратистите имат силна подкрепа. По тази причина трите сепаратистки партии са с по-малък процент от гласовете, но получават абсолютно мнозинство в регионалния парламент като брой места (70 от 135).
 
Рахой: Каталуния е Испания и Испания е Каталуния

Сепаратизмът не е бъдещето на Каталуния и ние ще продължим да се борим срещу този несправедлив изборен закон, който дава повече места на тези, които имат по-малко гласове, предупреди 36-годишната юристка Аримадас. Тя отбеляза, че за пръв път изборите в Каталуния се печелят от ненационалистическа партия.

Пучдемон с призив към привържениците на независимостта на Каталуния

Каталунският лидер в изгнание Карлес Пучдемон поздрави вчера вечерта в Брюксел сепаратисткия лагер за победата на регионалните избори и подчерта, че това е резултат, който никой не може да оспори, предаде Франс прес.

избори Каталуния
БГНЕС

Мариано Рахой загуби плебисцита, към който се стремеше и това, че борещият се за независимост лагер запазва мнозинството си, е "шамар" за министър-председателя на Испания, заяви Пучдемон пред неколцина каталунски активисти и фламандски националисти, събрали се в зала в центъра на Брюксел.
БТА