Каталуния Избория
Каталуния Избория / БГНЕС
Каталунците гласуват за местен парламент. Предсрочните избори бяха свикани от испанския премиер Мариано Рахой, който пое директен контрол над областта. До безпрецедентното решение се стигна, след като богатият североизточен регион обяви независимост след референдум, обявен от Мадрид за незаконен.
 
Социологическите проучвания в навечерието на вота показват равна подкрепа за сепаратистите и подръжниците на съюза. Зад тези резултати прозира дълбокото разделение сред самите каталунци. Очертава се фрагментиран нов парламент и мъчително, а може би дори невъзможно формиране на управляваща коалиция.
 
Предсрочните избори са очаквана развръзка в каталунската криза, която разтърси не само Испания, но и цяла Европа. Възможно е обаче резултатите от вота само да заплетат ситуацията в автономната област. Шансът изборите да излекуват дълбокото политическо разделение е малък, смятат анализатори. Поддръжниците на целостта на Испания смятат, че гласът им е бил заглушаван.

Испанският съд оттегли международна заповед за арест на Пучдемон

В същото време сепаратистки настроени каталунци протестират срещу ареста на част от лидерите им.
 
 "Винаги сме протестирали мирно, но те ни наричат бунтовници и терористи. Затова лидерите ни са в затвора", казва жена, която е сред хората със сепаратистки настоения.
 
Седем политически партии се очаква да спечелят места в парламента в Барселона, но нито една от тях няма да е дори близо до мнозинство. Най-вероятно в бъдещето регионално правителство ще трябва да участват поне три партии. Всяка от тях има различни възгледи за бъдещето на автономната област и за това кой да е следващият президент.

Испанският премиер Мариано Рахой
БГНЕС, архив

Рахой: Каталуния е Испания и Испания е Каталуния

След като обяви предсрочни избори, Мариано Рахой се закани да победи сепаратистите: "Трябва да възстановим Каталуния от вредите, нанесени й от сепаратистите. Сепаратизмът носи несигурност и нестабилност. И двете карат финансовите институции да се местят в други региони в Испания".
 
 Според проучванията партията на Рахой няма шанс за победа. Единствената възможност би била да формира общ блок с останалите юнионисти.
 
Шестима каталунски политици бяха освободени от ареста в Испания

Карлес Пучдемон
БГНЕС, архив

По-голяма част от лидерите на сепартистките партии са или в изгнание, или в затвора. Отстраненият президент Карлес Пучдемон, който организира референдума за независимост, е в Белгия. В интервю за „Скайнюз“ Пучдемон заяви, че испанското правителство е нарушило демокрацията: "Да се отнасят с теб като с престъпник, наркотрафикант, като със сериен убиец -мисля, че това е оскърбление. Това не е политика, това е да използваш съда с политически цели".
 
 Каталунският "президент в изгнание" добави, че ще уважи резултатите от предсрочните избори, но не е сигурен за същото от страна на Мадрид.
 
Пучдемон с призив към привържениците на независимостта на Каталуния

Сепартистките партии са разделени помежду си. Ориол Жункерас, водачът на Републиканска левица на Каталуния, който е в затвора, се отдръпна от съюза с Карлес Пучдемон. В предизборната кампания партията на Жункерас заложи на плакати, които представят лидерите й като бутовниците от епичната киносага „Междузвездни войни“.

Каталуния Избория
БГНЕС

Гласуването в Каталуния ще приключи в в 20.00 часа местно време, а ясна картина за резултатите се очаква около полунощ.