/ БГНЕС
Испанският Върховен съд заяви днес, че е оттеглил европейската заповед за арест на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и четирима членове на уволненото му правителство, които се борят срещу екстрадиция от Белгия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Бившият вицепремиер на Каталуния остава в затвора, имало риск от рецидив

Петимата заминаха за Белгия, след като парламентът на Каталуния едностранно обяви независимост на областта на 27 октомври, което беше определено за незаконно от испанските съдебни власти.

Рахой: Каталуния е Испания и Испания е Каталуния

Върховният съд каза, че отделните заповеди за арест не се отнасят за престъпление, извършено от тях като част от по-голяма група, и че политиците са показали готовност да се върнат в Испания, за да участват в областните избори в Каталуния, свикани от испанското правителство за 21 декември.

Започна кампанията за изборите в Каталуния на 21 декември

Според съда оттеглянето на заповедта за арест също така премахва възможността случаят да бъде разглеждан от повече от една европейска юрисдикция.

Шестима каталунски политици бяха освободени от ареста в Испания

Петимата каталунски политици са разследвани за бунт, противодържавна дейност и незаконно присвояване - престъпления, които се наказват с десетки години затвор в Испания. През ноември срещу тях бяха издадени европейски и международни заповеди за арест.
БТА