/ БГНЕС
Сепаратизъм или единство с Испания – това е въпросът на днешните предсрочни избори в Каталуния. Социологическите проучвания от навечерието на вота показват обаче, че ясен отговор едва ли ще има, тъй като подкрепата за двата лагера е равна.

Вот за регионален парламент в Каталуния: вижда ли се развръзка на кризата

Разделението сред каталунците е факт, дори в семейства и сред приятели, заяви за „Дарик” Стоянка Колева, директор на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий” към асоциация „Св. Георги” в Барселона. По думите й жителите на града са спокойни и гласуването преминава мирно за разлика от референдума за независимост на 1 октомври.

Избирателната активност е висока, посочи Таня Солер, художничка, писателка и журналистка, която живее над 22 години в Испания. Отделянето на Каталуния от Испания носи твърде много несигурност, каза тя и добави, че хората се тревожат какво ще се случи с пенсиите им, ако регионът се отцепи.
 
Рахой: Каталуния е Испания и Испания е Каталуния

Предсрочните избори в Каталуния са част от мерките, предприети от испанското правителство, след като регионалните лидери проведоха референдум и обявиха независимост. Мадрид пое директен контрол над областта, разпусна парламента и отстрани президента Карлес Пучдемон.

Испанският съд оттегли международна заповед за арест на Пучдемон

Социологическите проучвания в навечерието на вота показват равна подкрепа за сепаратистите и поддръжниците на съюза. Зад тези резултати прозира дълбокото разделение сред самите каталунци. Очертава се фрагментиран нов парламент и мъчително,а може би дори невъзможно формиране на управляваща коалиция.

Разделение сред каталунците има, дори в семейства и сред приятели, заяви Стоянка Колева. „Различията в мисленето се отразява в отношенията им. Има една тенденция поддръжниците на независимостта да я насаждат като идея на всички останали, които не са съгласни“, коментира тя.

Стоянка Колева добави, че част от каталунците са обезнадеждени, защото се опасяват, че Карлес Пучдемон ще бъде вкаран в затвора, ако партията му спечели и той се върне в Каталуния. Има отстъпление, но твърдите привърженици на независимостта ще гласуват въпреки всичко, каза тя.

Пучдемон с призив към привържениците на независимостта на Каталуния

Друга наша сънародничка гласува на предсрочните избори в автономната област. Таня Солер, която има двойно гражданство, заяви, че според нея Каталуния трябва да остане в Испания. „Защото иначе става много страшно без Испания. Хората се безпокоят главно за пенсиите си. Не знаят какво ще стане с тях, защото досега са плащали на испанското правителство. Изплашени са за бъдещето си“, посочи българката.

Седем политически партии се очаква да спечелят места в парламента в Барселона, но нито една от тях няма да е дори близо до мнозинство. Най-вероятно в бъдещето регионално правителство ще трябва да участват поне три партии - всяка от тях с различни възгледи за бъдещето на автономната област и за това кой да е следващият президент.

Шансът изборите да разрешат политическата криза е малък, смятат анализатори. Гласуването в Каталуния ще приключи в четвъртък в 20 часа местно време, а ясна картина за резултатите се очаква около полунощ.