протести Тръмп
протести Тръмп / БГНЕС
Година след като Доналд Тръмп положи клетва като президент, огромни протести се проведоха в редица американски градове, сред които Ню Йорк, Лос Анджелис или Чикаго, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
 
Демонстрации имаше в над 200 американски града и протестиращите са няколкостотин хиляди. Само в трите мегаполиса Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис организаторите на демонстрациите твърдят, че участниците в тях са 400 000. Протестиращите изразиха недоволството си от политиката на Тръмп по различни въпроси, сред които имиграцията, абортите, правата на жените, на хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните и др.

Стига сме се занимавали с прическата му

И докато протестите се провеждаха, Тръмп се опита да ги обърне в своя полза с туит. В него той каза, че днешният ден е отличен и насърчи хората да организират шествия, за да отпразнуват безпрецедентните исторически постижения и икономическите успехи в САЩ през последните 12 месеца. "Безработицата при жените е най-ниската от 18 години", написа още в Туитър Тръмп.

В протеста в Ню Йорк се включи актрисата Упи Голдбърг, в този в Парк сити в щата Юта участва Джейн Фонда, а в този в Лос Анджелис актрисата Натали Портман.

протести Тръмп
БГНЕС

"Единственият начин да променим нещата е да се ангажираме", каза Голбърг пред множеството в Ню Йорк, събрало се пред трибуна в подножието на хотела "Тръмп интернешънъл" - един от хотелите на Тръмп.

В Лос Анджелис Натали Портман пък каза, че благодарение на множеството се извършва революция. Там сред демонстрантите, носещи плакати с текста "Истински новини, фалшив президент", бе и актрисата Вайола Дейвис. Режисьорът Роб Райнър пък определи Тръмп като расист и сексист.

Америка на първо място: първата година на Тръмп в Белия дом
 
Във Вашингтон сенаторката демократка Кирстен Джилибранд и Нанси Пелоси, която е член на Камарата на представителите от Демократическата партия, призоваха жени да се кандидатират за президентския пост и казаха, че ще се противопоставят на програмата на Тръмп и на републиканците.

Много от плакатите, които носеха демонстрантите, показваха, че те имат различни поводи да са недоволни от Тръмп. Някои изразяваха недоволство от предполагаемата некомпетентност на неговата администрация, а други от отношението му към жените и срещу неравенството между мъже и жени. В много от градовете в демонстрациите се включиха членове на движението срещу сексуални посегателства и сексуалния тормоз "Аз също". На много места протестиращите припомняха, че тази година е важна и ще има избори за Конгрес в САЩ. "Властта е в урните", казаха някои от участниците в демонстрациите.

протести Тръмп
БГНЕС

Протести имаше и в Палм бийч във Флорида, където няколкостотин демонстрантите решиха да отидат до имението на Тръмп Мар-а-Лаго.

Тръмп ще се кандидатира за втори мандат, заяви говорителят му

За днес и утре на много места освен в САЩ, но и на други места по света, сред които Пекин, Буенос Айрес и Найроби, са планирани стотици митинги в подкрепа на предоставянето на повече права на жените, отбелязва АП. За утре голяма демонстрация е насрочена в Лас Вегас.

На протест в събота в Рим в подкрепа на движението "Аз също" се появи италианската актриса и режисьор Азия Ардженто. През октомври тя обвини холивудския продуцент Харви Уайнстийн в сексуално посегателство, извършено през 90-те години. В родината си 42-годишната Ардженто бе остро критикувана от някои медии и някои жени, че не е разкрила тези неща по-рано.
БТА