Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
"Вижте колко много постигнах. Вашата страна започва наистина да се справя добре. Фондовите борси са в подем, армията става истински силна, ще построим СТЕНАТА, най-ниска безработица от 17 години. . . " - така президентът и главнокомандващ Доналд Тръмп поздрави в Туитър сънародниците си за Деня на благодарността (23 ноември).

Какви са обаче фактите? Тръмп, чийто рейтинг се срина до най-ниска стойност за края на първата година от мандата, е убеден, че американската икономика може да постигне прираст от 6 процента. Самохвалство според Асошиейтед прес, която цитира експерти от централната банка и икономисти, че реалистичната прогноза е годишният прираст да бъде около 2 процента. Досега правителството не е представило нито един анализ в подкрепа на растежа, пожелан от Тръмп, добавя АП.

US вестник с остра статия срещу Тръмп

Постижение във вътрешната политика - засега слабо според Франс прес - е придвижването в Конгреса на данъчната реформа, - едно от основните предизборни обещания на Тръмп. Приет е компромис за хармонизиране на версиите на закона, гласувани в двете камари.

Но Тръмп понесе тежко поражение на междинните избори за сенатор в щата Алабама - традиционна крепост на републиканците - където техният кандидат Рой Мур, обвинен в сексуално посегателство, но подкрепян до последния миг от президента въпреки възраженията на съпартийците му, бе победен от демократа Дъг Джоунс. Така републиканското мнозинство в Сената се стопи от два на един гласа до "санитарния минимум" от 51 срещу 49.

Три парламентарни комисии - по правосъдието и по разузнаването в Сената и по разузнаването в Камарата на представителите - разследват дали е имало намеса на Русия в изборния процес в САЩ през 2016 г. Твърденията за руска намеса в полза на тогавашния републикански кандидат за президент Доналд Тръмп разследва и специалният прокурор Робърт Мълър, който може да предяви обвинения за престъпни деяния, за разлика от парламентарните комисии, които могат да направят констатации за нарушения и да предложат законови промени.

Разследването на Мълър, за което досега са похарчени близо 7 милиона долара, опасно напредва към най-близкото обкръжение на Тръмп, включително към членове на неговото семейство, след като бившият съветник по националната сигурност Майкъл Флин призна, че е лъгал за контактите си с бившия руски посланик и се съгласи да съдейства на следствието. Мълър е предявил обвинения на четирима души, но засега президентът не е пряко разследван. След признанията на Флин сенаторката Даян Файнстайн от Демократическата партия каза, че излизат наяве разкрития, които могат да доведат до обвинение срещу Тръмп във възпрепятстване на правосъдието. В такъв случай не е изключено срещу него да бъде задействана процедура за импийчмънт, посочва Франс прес.

Доналд Тръмп
Guliver/Getty Images

При всеки нов ход в разследването Тръмп яростно туитва, че няма никакъв сговор с Русия и разгаря лютата вражда с традиционните медии, разпространяващи според него "фалшиви новини".

Мантрите "Америка на първо място" и "Да направим Америка отново велика", привидно определят външната политика на Тръмп. Откак той влезе в Белия дом, САЩ се оттеглиха или заявиха намерение да се оттеглят от редица международни споразумения:
- САЩ обявиха, че прекратяват участието си в Световния договор за миграцията, защото редица текстове са в разрез с политиката на правителството на Тръмп към имиграцията и бежанците.

- САЩ заявиха, че напускат Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), защото е антиизраелска.

- Тръмп оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, сключено от 195 държави през 2015 г., защото го смята за несправедливо към неговата страна. На втората годишнина от споразумението президентът на Франция Еманюел Макрон елегантно отвърна на Тръмп с девиза "Да направим планетата отново велика".

- Веднага след като влезе в Белия дом на 20 януари, Тръмп изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство, подписано през 2015 г. с 15 страни от Азиатско-Тихоокеанския район (сред тях не е Китай). Вместо това президентът иска двустранни договори, които "да върнат работните места и индустрията на американска земя".

Тръмп започва процес за връщане на американците на Луната

- Тръмп се зарече да "скъса" ядреното споразумение с Иран, но в крайна сметка само отказа да потвърди, че Техеран спазва ангажиментите си, и прехвърли на Конгреса отговорността да реши съдбата на споразумението.

- Тръмп започна нови преговори за Северноамериканското споразумение за свободна търговия със САЩ, Мексико и Канада. Ако до края на годината тези преговори не дадат искания от Тръмп резултат, Вашингтон ще се оттегли и от това споразумение.

- Тръмп иска реформиране на ООН и я обвинява в бюрокрация и лошо управление.

- Президентът нарече Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) "отживяла", после оттегли думите си и поиска страните в НАТО да увеличат разходите за отбрана. По-късно той отказа ясно да потвърди дали ще се придържа към член 5 от Вашингтонския договор за колективната отбрана, който гласи, че нападение срещу една държава от НАТО е нападение срещу всички.

- В туит с небивало остър тон Тръмп се нахвърли срещу Тереза Мей, която го порица, че е препратил в Туитър скандални видеозаписи на малочислена британска крайнодясна група, наричаща се "Великобритания на първо място".

Доналд Тръмп
БГНЕС


Ислямска държава с ужасяващи заплахи към САЩ заради Йерусалим (СНИМКА)

- Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, вероятно под влияние на своя зет и старши съветник в Белия дом Джаред Къшнър, който има нови идеи за постигане на мир в Близкия изток - чрез сближаване на арабските страни и Израел в общ фронт срещу Иран. Но този ход, който е в разрез с принципите на мирния процес, разпали гняв в арабски и мюсюлмански страни и призиви за нова интифада в навечерието на коледните празници.

Ходовете на Тръмп са в пълна противоположност с външната политика, следвана от американските президенти в последните десетилетия - и демократи, и републиканци.

Ако специалният прокурор Мълър намери доказателства за руска намеса в изборния процес в САЩ миналата година, над бъдещето на Тръмп ще надвиснат много въпроси. Един от тях би бил дали действията му са направлявани от Владимир Путин и зависим ли е от него.

Неотдавна, на годишния Форум за национална отбрана, носещ името на покойния президент Роналд Рейгън, съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър обяви Тръмп за модерния Рейгън. Той заяви, че сегашният президент ще възроди международния престиж на Америка и ще възстанови доверието на нейните граждани, както направи Рейгън преди едно поколение, пише в. "Вашингтон пост". Но наблягайки на приликите между двамата, Макмастър не каза нищо за това колко различни са те. Тръмп редовно отблъсква съюзници и къса с международни организации и договори. Наред с това постоянно смекчава антиамериканската стратегия на Русия и рисува в розово картината на намеренията на Китай към САЩ. За разлика от Рейгън, който вярваше в свободната търговия, Тръмп налага протекционизъм.

Над гроба на Роналд Рейгън в неговата президентска библиотека са изписани думите му: "Знам в сърцето си, че човекът е добър, че справедливостта в крайна сметка ще възтържествува, че всеки човек е достоен и животът му има предопределена цел". Рейгън вярваше, че Америка трябва да бъде образец за нравственост и лъч светлина за човечеството, и че неговите действия и думи трябва да отговарят на този стандарт. "Президент Тръмп, Вие не сте Роналд Рейгън", пише в заключение Вашингтон пост".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС

БТА