/ БГНЕС

Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан беше освободен под гаранция по дело, в което се твърди, че е разкрил държавни тайни, но остава в затвора по други обвинения, тъй като през февруари предстоят нови избори, предаде АФП.

Хан,задържан още през август, твърди, че влиятелните военни са в тайно споразумение с династичните партии, които отдавна доминират в Пакистан, за да смажат неговото популистко движение и да му попречат да се кандидатира за поста.

Осъдиха на 3 г. затвор бившият пакистански премиер Имран Хан

71-годишният Хан е затрупан от множество съдебни дела, откакто беше свален от власт през април 2022 г., след като изпадна в противоречие с висшето ръководство, и два пъти лежа в затвора.

"Делото напълно се срина и Имран Хан и Шах Махмуд Куреши най-накрая бяха освободени под гаранция", заяви адвокат Салман Сафдар.

Прокурорите твърдят, че двойката е злоупотребила с дипломатическа кореспонденция, изпратена от посланика на Пакистан в Съединените щати.

Съдебното преследване за предполагаемото престъпление се проведе в затвора и процесът започна при закрити врата, докато правна жалба не принуди съда да възобнови производството с присъствието на наблюдатели.

Арестуваха бившия премиер на Пакистан заради подкуп

Партията на Хан "Пакистански техрик-е-инсаф" (PTI) заяви, че той продължава да е в затвора по множество отделни дела за подкупи, като вероятността да излезе от затвора и да участва в изборите, насрочени за 8 февруари, е нищожна.

"Перспективата той да получи облекчение в близко бъдеще изглежда много малка", съобщи адвокатът на партията Халид Юсаф Чаудри.

БГНЕС