/ Thinkstock/Getty Images
На бившите затворници от концентрационния лагер "Аушвиц-Биркенау в Аушвиц" днес им е трудно да се върнат в концлагера, но се чувстват задължени да участват във възпоменателните събития. Някои от оцелелите затворници от концлагера разказват своите спомени и впечатления на среща, проведена в неделя по повод 75-годишнина от освобождението на концлагера от Червената армия, предава ТАСС.

„Много е важно да сме тук, за да съхраним паметта“, казва Дейвид Левин, който е роден във Варшава през 1925 година. След като въстанието във варшавското гето е потушено, той първо е изпратен в концентрационния лагер Майданек, а след това на 11 юли 1943 г. го прехвърлят в "Аушвиц-Биркенау". През януари 1945 г. той е отведен в Бухенвалд, където е освободен.

Световни лидери почетоха жертвите на Холокоста

За първи път от 75 години насам спомените нахлуват в главата на ветерана Игор Малицки, който се озовава в концлагер на 17-годишна възраст и който за първи път след войната прекрачва прага на лагера. "Беше много трудно вътре, особено когато започнаха да задават въпроси. Когато отидох в "Биркенау", в мазетата на взривената газова камера имаше много човешки трупове и ни принуждаваха да влачим труповете оттам навън, а бяхме 17-годишни деца", каза той.

"За мен е важно да дойда тук, защото фашизмът беше победен, но не и унищожен. Затова историите от онези времена трябва да се разказват на младите хора", казва Малицки.

"Ако не разкажете тогавашните истории, фашизмът ще вдигне глава и ще започне нова война, която ще бъде по-лоша от старата. Следователно, за това идвам тук", добави той. "Ще се борим до смърт с идеологията на нацизма", каза 95-годишният ветеран.

"Когато ме попитаха кое е най-лошото в концентрационния лагер, отговорих, че това е моят номер. Роден съм в семейството на командир и видях, че със същите номера жигосват конете (в "Аушвиц" на ръката на всеки затворник е бил татуиран с уникален номер). Мислех, че съм превърнат в добитък", каза Малицки. "Второто най-лошо нещо са децата. Д-р Менгеле извади зъбите ни. Беше страшно. И жените. Отношението към жените беше ужасяващо", припомня си с тъга бившият затворник.

Меркел с първо посещение в "Аушвиц", дари 60 млн. за лагера (СНИМКИ)

Възпоменателните събития по случай 75-ата годишнина от освобождението на "Аушвиц" ще започнат в понеделник сутринта с полагане на цветя при Стената на смъртта в "Аушвиц", ще продължат следобед в палатка, поставена пред портите на концлагера, където ще говорят затворници, и ще завършат пред паметника на жертвите на нацизма в Биркенау, където ще бъдат запалени свещи в памет на жертвите.

Представители на над 54 държави дойдоха в "Аушвиц", за да почетат жертвите на нацизма в този ден, включително няколко президенти и премиери, членове на парламента, представители на международни организации, духовенство, както и около 200 бивши затворници на лагера. България бе представена от президента Румен Радев, който поднесе цветя в памет на жертвите.
БГНЕС