Бивш военен отива до живот в затвора за убийството на „Американския снайперист
Бивш военен отива до живот в затвора за убийството на „Американския снайперист / Thinkstock/Getty Images

Бивш морски пехотинец от САЩ бе осъден във вторник на доживотен затвор за убийството на Крис Кайл - елитния стрелец, вдъхновил създателите на успешния филм "Американски снайперист", предаде Франс прес.

Тексаските съдебни заседатели не уважиха хипотезата за невменяемост на подсъдимия, посочва агенцията. Присъдата срещу 27-годишния Еди Рей Раут, осъден и за убийството на Чад Литълфийлд - приятел на Кайл, изключва всяка възможност да бъде освободен, сочи текстът на документа, чието прочитане в залата бе пряко предавано по телевизията. Прокурорът Алън Наш заяви преди дебатите в съда, че няма да иска смъртно наказание.

Съдебното жури в Стивънвил (160 километра югозападно от Далас) единодушно отхвърли твърдението на защитата, че обвиняемият е страдал от психоза и е бил невменяем в момента, когато е застрелял 38-годишния Кайл и 35-годишния Литълфийлд на стрелбище в Глен Роуз, щата Тексас, на 2 февруари 2013 г.

Процесът две седмици държа Америка в напрежение заради личността на Кайл, наричан "легендата" и автор на добре продавана автобиография, станала основа за филма на режисьора Клинт Истуд, в който главната роля се изпълнява от Брадли Купър. Герой в очите на едни, мръсник според други, той по официални данни ликвидирал 160 души при четирите си мисии в Ирак, но сам се хвалеше, че е убил 255, напомня АФП.

Крис Кайл предложил помощта си на бившия морски пехотинец, който страдал от посттравматичен стрес след служба в Ирак и Хаити, където го заварило земетресение, а след това напуснал войската.

След като застрелял Кайл и Литълфийлд - най-вече с изстрели в гръб, Еди Рей Раут избягал с камионетката на Кайл, после се отбил при сестра си. Същия ден бил арестуван и признал убийствата, твърдейки, че "някои хора изсмуквали душата му и той можел да подушва свинете". Според прокурора душевното заболяване не му пречело да прави разлика между доброто и злото, а в деня на престъплението Раут пушил марихуана и употребил алкохол.

Филмът на Клинт Истуд шества триумфално по екраните в САЩ и до момента е събрал приходи в размер на над 320 милиона долара. Творбата - с шест номинации за "Оскар", бе удостоена обаче само с една статуетка за най-добър звуков монтаж, допълва АФП.

Източник: БТА