Бивш директор на ФБР планирал масови арести на заподозрени в измяна
Бивш директор на ФБР планирал масови арести на заподозрени в измяна / netinfo
През 1950 година тогавашният директор на американското Федерално бюро за разследване Джон Едгар Хувър имал план да се премахне правото на неприкосновеност на личността (habeas corpus) и да се вкарат в затвора близо 12 000 американци, заподозрени в измяна, пише вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Хувър искал президентът Хари Труман да обяви масовите арести за необходими за "защитата на страната от измяна, шпионаж и саботаж". Той пратил плана си в Белия дом 12 дни след началото на Корейската война, посочва вестникът, позовавайки се на разсекретен наскоро документ.

Според плана ФБР трябвало да разглежда всеки човек като потенциално опасен за националната сигурност. Списъкът с около 12 000 имена Хувър събирал в течение на години. Habeas corpus е вековен и фундаментален правен принцип, който дава право на всеки арестуван или лишен от свобода да обжалва в съда законността на задържането си.

Този принцип се превърна в злободневна тема в САЩ, след като заради атентатите от 11 септември 2001 г. президентът Джордж Буш издаде нареждане Съединените щати да задържат заподозрени лица безсрочно, без разпит, адвокат и официални обвинения. През септември 2006 г. Конгресът прокара закон, отменящ habeas corpus за всеки човек, смятан за "противозаконен вражески боец", информира БТА.

Върховният съд обаче препотвърди правото на американските граждани да защитават личната си неприкосновеност, а този месец съдът изслуша аргументи по въпроса дали около 300 чужденци, държани в затвора Гуатанамо в Куба имат същите права. Решението на съда се очаква през следващото лято. Планът на Хувър бе разсекретен на 21 декември заедно с документи от времето на Студената война, свързани с разузнаването между 1950 и 55 г., посочва "Ню Йорк таймс".