Уаел ал-Дахдух, главният кореспондент в Газа на базираната в Катар телевизия Ал Джазира, си взе последно сбогом със сина си Хамза, убит в ивицата Газа преди , предаде Voice of America (VOA).

Репортер за Ал Джазира, Хамза ал-Дахдух е един от двамата журналисти, убити в неделя близо до Рафа.

Това е поредната трагедия за Уаел ал-Дахдух, който научи по време на живо излъчване, че израелск удар е убил неговата съпруга, 15-годишния му син, 7-годишна дъщеря, както и внук.

Синът му Яир тогава беше сериозно ранен, а самият Дахдух беше сериозно ранен през декември.

„Как да преживея смъртта на първородния си син, след като загубих част семейството си, съпругата си, синът ми Махмуд, Шам и Адам? Как да преживея всичко това?“, заяви Дахдух.

Синът на Дахдух – Хамза и журналистът на свободна практика за Агенция „Франс прес“ Мустафа Тарир са се връщали от работно задължение в неделя, след като израелски снаряд попада точно в автомобила им.

Израелската армия заяви пред Ройтерс, че са идентифицирали терорист и ударът е бил насочен срещу него, но са били засегнати и двамата журналисти в колата.

Двамата загинали журналисти са последните жертви на войната. Според наблюдатели и международни организации, конфликтът между Израел и „Хамас“ води до безпрецедентно много жертви за медиите за кратък период от време.

Към момента, най-малко 79 журналисти са били убити, като почти всички са от палестински произход.

Говорител на ООН призова страните в конфликта да не се прицелват в журналисти.

“Журналистите рискуват живота си, за да покажат истината пред целия свят. Тази задача става все по-трудна в условията, в които работят“, заяви Флоренция Сото Нино, говорител на ООН.

Израелското посолство във Вашингтон не отговори на запитване на Voice of America (VOA) в искане за коментар на ситуацията, но в предишни изявления по темата, говорител на дипломатическата служба е заявявал, че израелската армия не се прицелва в журналисти умишлено. Разследвания на различни групи, обаче, включително на Ройтерс, оспорват това твърдение. Анализ мианлия месец откри, че израелска стрелба с танк през октомври е убил журналист на агенция Ройтерс, Исам Абдалах. Според разследванията, израелското разузнаване е знаело точното местоположение на новинарския екип.

Кореспондентът на Ройтерс в Ливан заявява, че агенцията търси достоверност за своите новини и подчерта колко опасни са условията, в които колегите ѝ работят.

„Виждаме притеснителна тенденция журналистите да бъдат възпрепятствани да вършат работата си в условията на постоянни бомбардировки. С интензивните боеве и ограничен достъп до ивицата Газа, информацията от местните журналисти е критично важна“, подчертава Мая Габейли и посочва, че живите излъчвания от епицентъра на събитията е ключова за достоверност, точност и вярност на информацията, която публикуват.

Международният наказателен съд (МНС) потвърди пред организацията „Репортери без граници“, че престъпленията срещу журналистите са включени в разследването на войната между Израел и "Хамас".

 
Voice of America (VOA)