/ ЕПА/БГНЕС
Формула 1 отмени всички три състезания на територията на Северна Америка поради пандемията от коронавирус и добави три спирки от Европа, включително старите фаворити Имола и Нюрбургринг, в календара.

Тръмп: Кризата с COVID-19 ще се задълбочи, преди да се подобри (ВИДЕО)

Докато предишно насрочените Гран При-та в Канада, Тексас, Мексико, както и това в Южна Америка на пистата в Бразилия, Формула 1 сподели в свое изявление, че португалският град Портимао ще дебютира в календара на най-престижната автомобилна надпревара.

„Поради неспиращите случаи на заразени с коронавирус, местните ограничения и важността от това да запазим общностите и нашите колеги в безопасност, няма да бъде възможно да проведем състезанията в Бразилия, САЩ, Мексико и Канада през този сезон“, се казва в изявлението на Ф1.

Отмените доведоха бройката на състезания, които отпадат от календара за 2020, до 11. Останалите жертви на коронавируса са Австралия, Франция, Монако, Нидерландия, Азербайджан, Сингапур и Япония.

Промененият календар вече има 13 състезания, като Формула 1 се цели в ограничен шампионат от между 15-18 старта, като последните ще бъдат в Бахрейн и Абу Даби в средата на декември. 15 Гран При-та е минимумът, който се изисква за изпълняване телевизионните договори.

Отложеното състезание на Китай в Шанхай също се очаква да бъде отменено, но Виетнам остава възможен вариант, като се заговори и за завръщане на Малайзия на пистата „Сепанг“. Формула 1, чийто рекламна права се държат от базираната в САЩ компания Liberty Media, заяви, че очаква с нетърпение завръщането на Америките догодина.

САЩ в четвъртък задмина бройката от 4 млн. инфектирани с коронавирус души след първия документиран случай в страната през януари. Тексас, който трябваше да приеме Гран

При-то в САЩ на пистата в Остин на 25 октомври, е един от най-засегнатите от заразата щати. Бразилия, с потвърдени случаи от близо 2.3 млн. души, е с най-много случаи извън САЩ, докато Мексико заема четвърто място в света по брой починали.

Ф1 добави, че Нюрбургринг ще приеме Гран При на Айфел, по името на германския регион, на 11 октомври - давайки на шампионите от Мерцедес домашно състезание.

САЩ с над 68 000 нови случая на коронавирус за 24 часа

Португалското Гран При-то ще се състои на 25 октомври на пистата „Алгарве“, първото състезание в страната от 1996 г., и Имола ще приеме Гран При на Емилия Романя на 1 ноември - давайки на Италия три състезания от календара за първи път в историята. Другите две са Монца и Муджело - второто, собственост на Ферари, което ще домакинства на юбилейното състезание под номер 1000 за италианския тим в Световния шампионат през септември.

Единственият друг случай в историята, в който страна е приемала три състезания в един сезон, е през 1982, когато САЩ провежда Гран При-та в Делрей Бийч, Детройт и Лас Вегас. Имола преди прие Гран При на Италия през 1980 и Гран При на Сан Марино от 1981 до 2006. Трикратният световен шампион на Ф1 от Бразилия Аертон Сена почина там през 1994, докато караше за Уилямс.

Старата писта в Нюрбургринг за последно беше част от календара през 2013. Питата изпадна в несъстоятелност през 2012 и смени собствеността си две години по-късно. В дългата си история, пистата е посрещала състезания, приемани като Гран При на Германия, Европа и Люксембург. 
БГНЕС