Берлин експулсира шефа на американското разузнаване в Германия
Берлин експулсира шефа на американското разузнаване в Германия / БГНЕС

Германското правителство обяви, че експулсира шефа на американските разузнавателни служби в Германия, съобщиха световните агенции.

"Представителят на американските тайни служби в посолството на САЩ беше помолен да напусне Германия", заяви правителственият говорител Щефен Зайберт в комюнике, цитирано от Франс прес. Решението е в отговор на два случая на предполагаем американски шпионаж в Германия и скандала около съобщенията за шпионска дейност на Агенцията за национална сигурност на САЩ в Германия, отбелязва Асошиейтед прес.

"Експулсирането е реакция на отдавна установената липса на сътрудничество в усилията за изясняване" на дейността на американски разузнавачи в Германия, обясни депутатът Клеменс Бинингер, председател на парламентарната комисия за контрол на разузнавателните дейности, която днес заседава в Берлин.

Германия не беше предприемала такава стъпка срещу американски дипломат от Втората световна война, отбелязва ДПА. Резидентът на ЦРУ е официален представител на САЩ, който работи под прикритие на дипломатическа длъжност в посолството на САЩ в Берлин и е ползван от германските официални лица като човека за връзка по тайни разузнавателни въпроси.

Малко преди съобщаването на новината канцлерката Ангела Меркел заяви, че шпионирането на съюзници е пилеене на усилия. "От моя гледна точка шпионирането на съюзници е пилеене на енергия. Имаме толкова много проблеми, трябва да се съсредоточим върху важните неща. Трябва да се запитаме каква е задачата на разузнавателните служби в 21-и век. Имаме съвсем нови заплахи", заяви Меркел, споменавайки войната в Сирия и възхода на ислямистките екстремисти, които обявиха халифат в Северен Ирак. Съюзниците, които шпионират Германия "виждат дърветата, но не и гората", отбеляза Меркел. "В тези моменти, които могат да са много объркващи, е от решаващо значение да можем да си имаме доверие между съюзници", посочи тя.

Миналата седмица Германия арестува служител на своето разузнаване, който според някои източници признал, че продал 218 документа на американския си вербовчик. Отделно вчера германската прокуратура обави, че разследва нов случай, в който според германски медии е замесен работещ за Вашингтон офицер от германската армия.

В отделно изявление германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че шпионският скандал не е поставил в опасност никакви важни германски тайни. Той съобщи, че се водят разговори със САЩ на различни равнища.

"Ако ситуацията остане каквато я знаем досега, събраната от този предполагаем шпионаж информация е смехотворна. Политическите щети обаче вече са диспропорционално по-големи и сериозни", посочи той.

В интервю за телевизия "Феникс" германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че американците са проявили "плачевна глупост" в тази афера. "САЩ да вербуват треторазрядни хора у нас е толкова идиотско. От такава глупост на човек може само да му се доплаче. Затова и канцлерката никак не е очарована", каза известният с откровения си език министър.

Източник: БТА