Белият дом омаловажава оттеглянето на министрите на Садр от кабинета на Ирак
Белият дом омаловажава оттеглянето на министрите на Садр от кабинета на Ирак / netinfo

Белият дом омаловажи оттеглянето на движението на радикалния шиитски лидер Моктада Садр от правителството на Ирак.

Според говорителката на американското президентство Дана Перино това решение не означава, че премиерът Нури ал Малики вече няма мнозинство.

“Системата на управление в Ирак е парламентарна демокрация, тя се различава от нашата система и коалициите в парламентарните демокрации от този род се сформират и разпадат”, подчерта тя, цитирана от БГНЕС.

Важно е да се припомни, че оттеглянето на привържениците на Садр не означава, че премиерът Малики ще загуби своето мнозинство, добави говорителката на Белия дом.

Иракският премиер Нури ал Малики пък приветства решението на радикалния шиитски лидер Моктада Садр да изтегли представителите на своето движение от правителството в Багдад.

Според комюнике на кабинета това решение ще даде възможност на премиера да подбере ефикасни министри на мястото на представителите от блока на Садр.

“Премиерът оценява подкрепата на блока на Садр в политическия процес, но настоява, че разпределянето на политическите отговорности на базата на религиозната принадлежност не е добър избор, за да се помогне на Ирак да се справи с предизвикателствата и трудностите”, се казва още в правителственото комюнике.