Белият дом заяви по повод на новата турска операция "Лапа-Меч" в Сирия и Ирак, че Турция продължава да е изправена пред действителна терористична заплаха в южната си част и има право да се защитава, предаде турската частна телевизия НТВ.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби отговори на въпроси на репортери на онлайн пресконференция.
Коментирайки събитията по границата на Турция със Сирия, говорителят заяви: "Турция продължава да е изправена пред действителна терористична заплаха, особено в южната част на страната. Разбира се, те имат пълното право да защитават себе си и своите граждани".
Кърби добави, че моментът, който ги притеснява в развитието на събитията в региона, е борбата срещу "Ислямска държава" (ИД) на Сирийските демократични сили (СДС).

Коалицията бунтовнически формирования СДС е ръководена от сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които са смятани от Анкара за разклонение на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) и са мишена на новата турска офанзива в Сирия.

Над 30 убити при турски удари в Сирия

"Една операция в региона може да ограничи способността на нашия партньор СДС да се бори с "Ислямска държава". Ето защо си партнираме със СДС и искаме да продължим да оказваме натиск върху ИД, посочи още говорителят.
 
БТА