По последни данни турски въздушни удари през нощта ликвидираха най-малко 31 души в Северна Сирия, предимно на позиции на сирийските кюрдски сили, съобщи базирана във Великобритания група за наблюдение на конфликта. Нанесени са близо 25 удара в провинциите Рака, Хасаке и Алепо, убити са 18 членове на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС), 12 членове на сирийската армия и един журналист, съобщи Сирийският център за правата на човека.

Междувременно автономната кюрдска администрация в Североизточна Сирия съобщи за 29 загинали - включително 11 цивилни, 15 бойци, свързани със сирийската армия, двама пазачи на силози и един кюрдски боец. Турция каза, че ударите са били срещу бази на забранената Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северна Сирия и Ирак, които според нея са били използвани за извършване на „терористични“ атаки на турска територия.

Турската операция бе извършена седмица след взрива в центъра на Истанбул, който уби шестима души и рани 81. Ударите в Сирия бяха насочени главно към северния град Кобане и околностите му близо до турската граница, включително силози за зърно близо до Ал Маликия на североизток и електроцентрала в район под контрола на сирийските кюрди.

„Тези атаки от страна на турската окупационна държава няма да останат без отговор“, се казва в изявление на действащите в Сирия Сили за народна самоотбрана СНС. „В подходящото време и на подходящо място ще отговорим енергично и ефективно”, заканиха се от СНС.
БГНЕС