Изкуственият интелект се развива по-бързо от законодателството, свързано с него
Изкуственият интелект се развива по-бързо от законодателството, свързано с него / iStock/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън ще предприеме широкообхватни действия в сферата на изкуствения интелект (ИИ), с които ще се опита да повиши безопасността и да защити потребителите, работниците и малцинствените групи от рисковете, свързани с тази технология, предаде Ройтерс.

В негов указ се разпорежда разработчиците на ИИ системи, които представляват риск за националната сигурност на САЩ, икономиката, общественото здраве или безопасността, да споделят резултатите от проверки за безопасност с американското правителство в съответствие със Закона за отбранителната промишленост, преди да ги пускат за обществено ползване.

В указа също така се нарежда на държавните служби да зададат стандарти за тези проверки и да разгледат свързаните с тази технология химически, биологични, радиологични и ядрени рискове, както и рисковете в сферата на киберсигурността, каза Белият дом.

Указът е поредната стъпка на администрацията за установяване на параметри в сферата на ИИ на фона на бързото нарастване на възможностите и популярността на технологията в среда на, досега, ограничена регулация, посочва Ройтерс. Той бе приет със смесени чувства от частния сектор.

В изявление на Ай Би Ем се казва, че с указа се дава "изключително важен сигнал: че използваният от правителството на САЩ ИИ ще бъде отговорен ИИ".

Националната търговска асоциация "Нетчойс" (NetChoice), в която участват големи технологични платформи, описа указа като "бюрократичен списък с пожелания за ИИ", който ще доведе до "задушаване на новите компании и на навлизането на конкуренти на пазара и значително разширяване на правомощията на федералното правителство над американската иновативност".

Новият указ, който ще бъде представен на събитие по-късно днес, отива по-далеч от доброволните ангажименти, поети по-рано тази година от компании за разработване на изкуствен интелект като "Оупън Ей Ай" (OpenAI), "Алфабет" (Alphabet) и "Мета платформс" (Meta Platforms), които се ангажираха да поставят водни знаци върху генерираното от ИИ съдържание, за да направят технологията по-безопасна, отбелязва Ройтерс.
Владимир Арангелов/БТА