Белгия разреши евтаназията на деца
Белгия разреши евтаназията на деца / снимка: sxc.hu, архив

Сенатът на Федералния парламент на Белгия прие днес изменение в Закона за евтаназията от 2002 г., като разшири обхвата му и за деца. Така Белгия става втората страна в света, след Холандия, с подобно законодателство.

Законопроектът бе подкрепен с 86 гласа "за". Срещу предложението гласуваха 44 депутати, а 12 се въздържаха.

Текстовете предвиждат на умъртвяване да подлежат деца, които "могат да разбират" и това е основната разлика с холандския закон, постановяващ, че тази процедура се прилага за деца над 12 години. Изискването за пристъпване към евтаназия е желаещият да страда от нелечимо заболяване или от непоносимо физическо страдание, чийто край по естествен път не би настъпил скоро.

Право на евтаназия ще получават деца, понасящи постоянно и нетърпимо физическо страдание, неподлежащо на облекчение и породено от случайно увреждане или от патологично тежко и нелечимо състояние, предаде БТА.

За разлика от децата, възрастните могат да бъдат подложени на евтаназия в Белгия и при нетърпими психически мъки.

Медицинските и психиатричните екипи, или независими психолози, ще преценяват във всеки отделен случай дали дете, предложено за евтаназия, разбира "необратимостта на смъртта".

Ако искането за евтаназия идва от самото дете, ще бъде необходимо съгласието на неговите родители.

Вносителят на поправката за разширяване на обхвата на закона уточни, че така се отговаря на настояванията на медиците, които досега са се виждали принудени да прекратяват мъките на децата незаконно. Проучване на общественото мнение в Белгия от октомври миналата година показа, че 73 процента от хората подкрепят законовите промени. Католическата църква, както и ръководствата на мюсюлманската и на еврейската общност, се обявиха решително против.

Мнението сред белгийските медицински среди е разделено, а сред политиците против се обявиха единствено католически партии и крайната десница, както и няколко представители на либералите. Поправките в закона ще влязат в сила в следващите седмици.

Официалната статистика сочи, че годишно в страната биват умъртвявани по тяхно желание около 1500 възрастни - около два процента от смъртните случаи в страната.