Белгийският крал бил придружен от наркотрафикант при посещение в Турция
Белгийският крал бил придружен от наркотрафикант при посещение в Турция / Gulliver/Getty Images

Белгийският крал Филип, който се възкачи на престола през юли тази година, е бил придружен от наркотрафикант при делово посещение в Турция през 2012 година, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

Като принц, Филип бе натоварен с редовните годишни делови пътувания, в които, придружен от делегация, той се грижеше за бизнес интересите на кралството и на белгийски дружества.

Отбелязва се, че при посоченото посещение в делегацията е бил мъж, осъден в Белгия за трафик на хора и за пренос на наркотици. Името на придружителя присъствало в брошурата, издадена от белгийското министерство на външните работи със състава на делегацията.

През 2003 година Гюрхан Биджиджи бил осъден за трафик на хора, а четири години по-късно, заедно с баща си и брат си, получава присъда за пренос на наркотици между Истанбул и Антверпен. В негов камион били открити 112 килограма хероин. След присъдата от четири години затвор Биджиджи избягал от Белгия.

Ръководителят на белгийското контраразузнаване е пояснил, че членовете на делегацията са били предварително проверени, но не и тези, които вече са се намирали в Турция. От Държавна сигурност добавили, че не се занимават с личностите, с които кралското семейство общува зад граница.

В брошурата на външното министерство Биджиджи е определен като ръководител на дружество с дългогодишна дейност в Белгия, който говори четири езика и разполага с впечатляваща мрежа от връзки в деловите и политическите среди в Турция.