Белгийски родители сменят имената на децата си, наречени Джихад
Белгийски родители сменят имената на децата си, наречени Джихад / БГНЕС

Поне 11 белгийски семейства са получили разрешение по съдебен път да променят имената на децата си, наречени Джихад, съобщиха местни медии, като се позоваха на данни от министерството на правосъдието.

Повечето от молбите са били подадени непосредствено след миналогодишните атентати в Париж. Имената на наречените Джихад са били заменени със Салваторе, Нур и Лена в три от случаите. Отбелязва се, че промяната е била извършена срещу такса от 49 евро по законови текстове, които позволяват смяна на името, ако е "смешно или ако предизвиква омраза".

Годеницата на оцелелия парижки атентатор скъса с него чрез медиите

Белгийските медии съобщават, че в четвъртък, 118 дни след ноемврийските атентати в Париж, в Брюксел е бил погребан един от терористите - Билал Хадфи (20 г.), самовзривил се пред Националния стадион на Франция. Семейството му е искало останките му да бъдат погребани в Мароко, но това се е оказало невъзможно. Отбелязва се, че Хадфи е заминал за Сирия през януари миналата година, а след това се е завърнал в Белгия, преди да се отправи на самоубийствената си мисия в Париж.

Нови разкрития около атентатите в Париж

Медиите съобщават също, че Хасна Аитбулахсен (26 г.), която приюти оцелелите от атентатите терористи, преди да бъдат ликвидирани от френските специални части в парижкото предградие Сен Дени, също предстои да бъде погребана край френската столица съвсем скоро. Нейните роднини също са поискали и не са получили разрешение останките й да бъдат пренесени в Мароко. Според кмета на селището, където останките й ще бъдат положени, разрешението е било издадено заради "уважение към човешкото достойнство и правото на всеки да бъде погребан".

Източник: БТА