Бедствието, наречено „Густав”
Бедствието, наречено „Густав” / снимка: БГНЕС
Първоначално Густав бе тропическа буря, сформирала се в Карибско море. На 26 август при движението си към бреговете на Хаити се превърна в ураган, придружаван от ветрове, достигащи скорост от близо 130 км/ч.

В Хаити Густав взе 51 жертви, имаше изчезнали и много ранени вследствие на наводнения, свлачища, както и заради паднали дървета. Въздушният и морският трафик бяха спрени. В столицата Порт-о-Пренс всякаква дейност бе парализирана.

След като премина през Хаити, ураганът Густав, чиито ветрове достигнаха 150 км в час, загуби част от силата си и се превърна в тропическа буря. След преминаването на Густав през Доминиканската република загинаха 23 души, осмина от които загинаха при причинено от урагана свличане на земни маси.

В Карибите броят на жертвите на урагана Густав достигна 59 души. Местните власти съобщиха, че много къщи са разрушени, на много места е прекъснато електроподаването. Властите там обявиха извънредно положение.

Вчера Густав напусна Западна Куба, на моменти съпроводен от ветрове, доближаващи скорост от 200 км в час, което го прави ураган от четвърта степен по скалата Сафир-Симпсън.

С дата 31 август заради приближаването на урагана Густав кметът на Ню Орлиънс Рей Нейгин нареди пълна евакуация на града.

Евакуация започна и на платформите за добив на нефт и природен газ в Мексиканския залив. Тревога е обявена и в цяла Луизиана, в Алабама, в част от Тексас и в Мисисипи.