Сирийският президент Башар ал Асад
Сирийският президент Башар ал Асад / БГНЕС
По силата на новообявената мярка смъртните присъди ще бъдат заменени с доживотен затвор
Сирийският президент Башар ал Асад обяви амнистия и намаляване на присъдите за всички престъпления, извършени преди 14 септември, предаде АП.

Подобни амнистии бяха обявени няколко пъти (последната беше миналата година) след началото на кризата в Сирия през март 2011 г.

По силата на новообявената мярка смъртните присъди ще бъдат заменени с доживотен затвор, а доживотният затвор - с 20-годишни присъди. Затворниците, страдащи от неизлечими болести, ще бъдат освободени.

САЩ няма да увеличават броя на войниците си в Сирия

Обещана е амнистия на дезертьорите от армията, които се предадат в тримесечен (за намиращите се в Сирия) и в шестмесечен срок (за намиращите се в чужбина).

Сирийският президент се срещна днес със специалния руски пратеник за Сирия Александър Лаврентиев и с руския заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин. Башар ал Асад прие руските дипломати ден преди срещата в Анкара на лидерите на Русия, Турция и Иран, на която централна тема ще бъде Сирия. Според сирийската информационна агенция САНА Лаврентиев е разговарял с Асад за дневния ред на утрешната среща. На нея се очаква да бъде обсъдена ситуацията в сирийската провинция Идлиб.

Русия и Иран подкрепят Башар ал Асад, а Турция - сирийската опозиция.
БТА