Барозу прикани Великобритания да работи с партньорите от ЕС
Барозу прикани Великобритания да работи с партньорите от ЕС / снимка: Guliver/Getty Images

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу прикани Великобритания да работи с партньорите от Европейския съюз, вместо да се отдалечава от него, а Лондон да се опита да промени нещата, които не харесва, предаде Ройтерс.

„Правилното е не да се отдалечаваме, а да работим заедно и да видим как можем да подобрим нещата”, каза Барозу в реч в Лондонския икономически университет. „Ако не харесвате Европа такава, каквато е, направете я по-добра”, посочи още той.

Барозу обаче отхвърли всякакви опити за промяна на правилата на ЕС за свободно движение на хора. „Вътрешният пазар има нужда от всички тези свободи, иначе сами ще си навредим”, подчерта Барозу и допълни: „Не можем да имаме единен пазар без свободното движение на европейски граждани”. Подобни опити са като изстрел в краката на Европа, каза председателят на ЕК.

Британският премиер Дейвид Камерън обеща да опита да предоговори връзките на Великобритания с блока, ако бъде преизбран догодина и да даде възможност на британците да кажат дали искат да останат в ЕС на референдум в края на 2017 г., напомня Ройтерс. Той подчертава, че иска да попречи на граждани на новите страни членки на ЕС да източват британската социална система.

Проучванията на общественото мнение сочат, че антиевропейската Партия за независимост на Великобритания ще се представи добре на изборите за Европейски парламент през май. Макар и с малка преднина, британците, които са готови да гласуват за излизане от ЕС, са мнозинство, посочва Ройтерс. „Екзистенциалната криза на еврото приключи”, заяви Барозу. „Абсолютно съм уверен, че Германия ще подкрепи еврото”, каза още той, цитиран от БТА.

Председателят на ЕК е уверен също, че с времето Берлин ще оттегли и възраженията срещу обединяването на дълга на еврозоната.

ЕС засега не може да предложи членство на Украйна. Киев не е готов за влизане в съюза, но подобна възможност не може да се изключва в бъдеще, добави Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Това, което можем да предложим, е споразумение за асоцииране. То включва политическо асоцииране и икономическа интеграция”, уточни Барозу на влизане в Лондонския икономически университет. „Ние вече много ясно сме заявявали, че според нас бъдещето на Украйна е в Европа”, заяви Барозу.