Барозу прикани България да не забавя реформите в предизборния период
Барозу прикани България да не забавя реформите в предизборния период / снимкa: DarikNews, Юлиана Николова

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази днес разочарование от това, че правителството на България не съумява да се справи с ширещата се корупция и престъпност, предаде Ройтерс в кореспонденция от София, където Барозу участва в енергиен международен форум.

   

На пресконференция шефът на еврокомисията прикани българското правителство да не забавя реформите преди парламентарните избори през юли и подчерта, че Брюксел иска да види резултати преди лятото, когато Комисията ще огласи следващия си доклад за България.

   

"Приоритетът сега е да бъде запазено темпото на реформите през предизборния период", каза в София Барозу. "Процесът на реформи трябва да продължи с пълна скорост, така че да можем да видим резултати преди лятото", допълни той, цитиран от Ройтерс.

   

Агенцията припомня, че миналата година ЕС наказа България за несправяне с корупцията и престъпността, като замрази фондове за милиони евро. Според последни анкети, цитирани от Ройтерс, 80 на сто от гражданите на България искат правителството да подаде оставка.

   

В друг материал на Ройтерс се посочва, че на съвместната си пресконференция с председателя на Европейската комисия българският премиер социалист Сергей Станишев е изразил пожелание Жозе Мануел Барозу да бъде избран за втори мандат като председател на Комисията. Според Ройтерс Станишев е първият източноевропейски ръководител, изказал гласна подкрепа за португалския либерал Барозу да остане начело на ЕК и след изтичането на мандата му през юни.