/ iStock/Getty Images
През последните дни стана по-вероятно Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка, каза днес главният преговарящ от ЕС Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

БГНЕС

"През последните дни сценарий за напускане без сделка стана по-вероятен, но все още можем да се надяваме да го избегнем", каза Барние и добави, че ЕС е готов да приеме Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС или да установи отношения, сходни с тези, които общността има с Норвегия.

Барние говори на събитие в Брюксел, след като британския парламент отхвърли алтернативи на сделката на министър-председателката Тереза Мей.

БГНЕС

Главният преговарящ каза, че сега Великобритания има три възможности преди датата за напускане 12 април - да посочи пътя, по който ще върви напред, или да посочи план. Все още може да приеме и блокираната сделка, договорена от Мей, добави Барние и за пореден път повтори, че това е единственият начин Великобритания да напусне блока по организиран начин. Другите възможности са разрушително напускане без сделка или дълго отлагане напускането. Барние изтъкна също, че британският парламент трябва да поеме отговорността за тези варианти.

Британските депутати отхвърлиха четири алтернативни опции за Брекзит

Барние припомни, че евентуално дълго отлагане на Брекзит ще повлече след себе си организиране на избори за Европарламент и в Обединеното кралство през май и това Лондон да определи свои представители в новата Европейска комисия.

"Да сме подготвени за излизане без сделка, не означава, че всичко ще мине гладко. Ще има разриви, ще има проблеми. Да сме подготвени, означава всички непредвидени разриви да могат да бъдат овладявани от ЕС", каза Барние.

Голи протестиращи смутиха дебатите в британския парламент за Брекзит (СНИМКИ)

Лидерите на ЕС, включително и Тереза Мей, ще се срещнат на 10 април в Брюксел, за да решат какви ще се следващите им стъпки.