/ БГНЕС
След интензивни дебати, продължили цяла вечер, британските депутати отхвърлиха четирите алтернативни опции на сделката за Брекзит, предложени за гласуване, предадоха световните агенции.
 
За гласуване бяха предложени общо осем алтернативни варианта (от А до Н), от които председателят на парламента Джон Бъркоу одобри за вот четири (С, D Е и G).

Голи протестиращи смутиха дебатите в британския парламент за Брекзит (СНИМКИ)

Британските депутати отхвърлиха четири алтернативни опции за Брекзит
БГНЕС

Предложението на консерватора Кен Кларк задължаваше правителството да преговаря за постоянен и всеобхватен за Обединеното кралство митнически съюз с ЕС като част от сделка за Брекзит. Това би дало на Обединеното кралство възможност за по-тесни търговски връзки с ЕС и би намалило нуждата от някои проверки по ирландската граница, уточнява Би Би Си. Предложението беше отхвърлено с 276 гласа "против" срещу 273 гласа "за". И миналата седмица същото предложение беше отхвърлено в парламента, но с разлика от шест гласа.
 
Предложението на консерватора Ник Боулс предвиждаше присъединяване към Европейската асоциация за свободна търговия и Европейското икономическо пространство. Това означаваше, че Обединеното кралство ще остане част от европейския единен пазар и ще запази свободата на движение, така че британските граждани да запазят правото да живеят и работят в ЕС и обратното. Това предложение беше отхвърлено с 282 гласа "за" срещу 261 гласа "против". Миналата седмица същият консерватор внесе почти сходно предложение, което тогава пак беше отхвърлено. След вота от тази нощ Боулс каза, че напуска Консервативната партия заради непостигнатия в нея компромис при гласуването.

Алфа рисърч: В обществото ни доминира очакването за негативно влияние на Брекзит

Британските депутати отхвърлиха четири алтернативни опции за Брекзит
БГНЕС

Предложението на лейбъристите Фил Уилсън и на Питър Кайл даваше на обществеността правото на вот за одобрение на сделката за Брекзит, прокарана от парламента, преди тя да бъде приложена на практика. Тоест няма да има ратифициране на сделката от парламента без референдум, на който народът да се произнесе в нейна подкрепа. Срещу предложението гласуваха 292 депутати, а в негова подкрепа 280 депутати. Същото предложение, внесено миналата седмица от лейбъристката Маргарет Бекет, беше подкрепено от 268 депутати и отхвърлено от 295 депутати.

Предложението, внесено от Джоана Чери от Шотландската национална партия, пък предлагаше серия от стъпки, които да попречат на Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка. Една от стъпките беше удължаване на срока за преговори по член 50 на Лисабонския договор, ако Великобритания не разполага с ратифицирана сделка за Брекзит до два дни преди датата, на която тя би трябвало да напусне ЕС. Ако подобно удължаване не бъде одобрено от ЕС, предложението предвиждаше в деня преди насроченото излизане от ЕС, депутатите да бъдат попитани какво избират - излизане без сделка от ЕС или анулиране на задействането на член 50 и прекратяване на Брекзит. Това предложение беше отхвърлено с 292 гласа "против" срещу 191 гласа "за". Миналата седмица по-пространна версия на предложението беше подкрепена от 184 депутати и отхвърлена от 293 депутати.

Провали се опит на Мей да блокира вотове в парламента за алтернативи на Брекзит
 

Британските депутати отхвърлиха четири алтернативни опции за Брекзит
БГНЕС

След гласуването стана ясно, че Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия е гласувала против четирите варианта, предаде Ройтерс.
 
Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин пък призова за нов шанс парламентът да гласува по предложенията в сряда, предаде Ройтерс. Той изрази съжаление, че по нито един от вариантите не е имало консенсус тази вечер. След вота лидерът в парламента на Шотландската националистическа партия предупреди, че наближава денят, в който шотландският народ ще реши своето бъдеще като независима страна, предаде Ройтерс.
 
Юнкер призова Великобритания да реши какво ще прави с Брекзит

След гласуването британският министър за Брекзит Стивън Баркли каза, че Великобритания може и да избегне продължително удължаване на процеса на Брекзит, ако парламентът приеме сделката за Брекзит тази седмица, предаде Ройтерс.
 
Парламентът вече отхвърли на три пъти сделката за Брекзит на Тереза Мей - два пъти в цялостния й вид и един път само в едната й част.
БТА