/ БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е време британският парламент да изясни какво иска от Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Загадката на митичния сфинкс по-лесно може да бъде разгадано от плановете на британските депутати, каза Юнкер.

Великобритания разполага с ограничен брой възможности за Брекзит

След като отхвърлиха три пъти сделката на премиерката Тереза Мей за развода с ЕС, британските депутати ще проведат тази вечер поредица от ориентировъчни гласувания по алтернативни варианти за Брекзит, в опит да бъде събрано мнозинство за някоя опция.

БГНЕС

Юнкер каза днес в реч пред законодателното събрание на германската провинция Саар в Саарбрюкен: "Сега знаем какво не иска британският парламент, но не сме чули какво иска. Дори сфинксът е като отворена книга в сравнение с британския парламент".

"Сега трябва да накараме сфинкса да говори. Стига вече мълчание", заяви Юнкер.

Тереза Мей обмисля да внесе споразумението за Брекзит за четвърто гласуване

Той предупреди, че Великобритания ще трябва да вземе участие в изборите за Европейски парламент през май, ако остане член на ЕС след 12 април.

Великобритания или трябва да напусне съюза на 12 април, или да предложи алтернативен план, което, в случай че не реши да отмени Брекзит, вероятно ще отложи излизането й от блока далеч отвъд евроизборите на 23-26 май, отбелязва АП.

БГНЕС

Някои британски политици допуснаха, че страната може да остане по-дълго в ЕС, без да участва в евроизборите. Юнкер обаче каза пред журналисти в Саарбрюкен, че "ако британците не напуснат до 12 април и има удължаване, тогава Великобритания ще трябва да участва в евроизборите".
Той добави: "Така е според договорите. Дали го искам е друг въпрос."
БТА