/ БТА
Въоръжените банди в Хаити привличат все повече деца в редиците си, се казва в публикуван днес доклад на неправителствената организация "Хюман райтс уоч", предаде Ройтерс.

Гладът тласка момчета да стават част от бандите, а момичета са подложени на сексуално насилие и са принудени да извършват къщна работа.

Правозащитната организация, която се бори за правата на хората по целия свят, заяви, че е разговаряла с шест деца, които наскоро са станали част от банди. Всички те разказват, че искат да напуснат бандите и че са се присъединили към тях, защото са били гладни и защото бандите в много случаи са единственият източник на храна, подслон и пари.

Момчета често са използвани като информатори, обучавани са да използват оръжия и боеприпаси, и са пращани да се сражават с полицията, сигнализира "Хюман райтс уоч".

Момичета са изнасилвани и принуждавани да чистят и да готвят за членовете на престъпните банди, като често биват изхвърляни на улицата, ако забременеят.

Престъпните банди в Хаити стават все по-влиятелни през последните години, тъй като държавните институции са парализирани от липса на средства и от политически кризи. Понастоящем бандите контролират територия, на която живеят 2,7 милиона души, от които половин милион деца.

По данни на ООН около една трета от членовете на бандите са деца.
"Хюман райтс уоч" отбелязва, че бандите използват популярни социални мрежи, за да привличат нови членове.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Захариев/БТА