Бан Ки-мун нарече нобеловата лауреатка Малала Юсафзаи „дъщеря на ООН”
Бан Ки-мун нарече нобеловата лауреатка Малала Юсафзаи „дъщеря на ООН” / снимки: Gulliver/Getty Images

Генералният секретар на ООН поздрави пакистанката Малала Юсафзаи и индиеца Кайлаш Сатяртхи за получаването на Нобеловата награда за мир и обеща да подкрепя борбата им за правата на децата, предаде ТАСС.

Лауреатите получиха заслужено признание, но от това печелят децата в цял свят, се казва в изявление на Бан Ки-мун. Генералният секретар нарече Малала „дъщеря на ООН” и напомни, че преди няколко години тя участва в мероприятия на детския фонд на ООН УНИЦЕФ, а тази година заедно с него задейства в централата на ООН обратното броене на 500 дни до завършването на срока за изпълнение на Целите на хилядолетието, една от които е премахването на неграмотността.

„ООН ще продължи да я подкрепя в борбата й против екстремизма и за правото на всички момичета на живот без насилие, правото да ходят на училище и да получат образование”, заяви Бан Ки-мун.

Генералният секретар на ООН заяви още, че до голяма степен благодарение на усилията на втория лауреат на Нобеловата награда за мир, индийския активист Кайлаш Сатяртхи, светът е престанал да си затваря очите за проблема на експлоатацията на детския труд.

„Той редовно участваше в работата на ООН, а неговото водачество, решимост и лични жертви в дългите години работа помогнаха да се повиши осведомеността на обществото и то да се мобилизира”, отбеляза Бан Ки-мун.

Юсафзаи, която тази година стана на 17 години, е най-младият лауреат на престижната награда. Още от 11-годишна възраст тя пише свой блог в интернет, в който критикува опитите на талибаните да установят шериата в окръг Сват на родната й провинция Хайбер-Пахтунхва. Заради активизма си тя бе нападната на 9 октомври от талибани, които тежко я раниха с изстрел в главата.

Малала живее в английския град Бирмингам, който има многобройна пакистанска общност. Там тя бе успешно оперирана през октомври 2012 г. след като бе тежко ранена при талибанското нападение.

Бан Кимун нарече нобеловата лауреатка Малала Юсафзаи дъщеря на ООН
netinfo

В същото време Канада потвърди, че ще даде почетно гражданство на 17-годишната пакистанка Малала Юсафзаи, предадоха АФП и АП. Канадското правителство взе решение преди една година да даде почетно гражданство на младата пакистанка. Тя ще стане шестата личност почетен гражданин на Канада. Сред предишните удостоени са Нелсън Мандела, Аун Сан Су Чжи и Далай лама.

Източник: БТА