Джо Байдън
Джо Байдън / Gulliver/Getty Images
Кандидатът на демократите за президентския пост в САЩ Джо Байдън е спечелил заключителния рунд от телевизионните дебати с президента Доналд Тръмп, състоял се снощи в Нашвил, щата Тенеси. Това сочат данни от анкета сред избиратели, осъществена от телевизия Си Ен Ен, предаде ТАСС.

Петдесет и три на сто от участниците смятат Байдън за победител в словесния двубой с Тръмп. Според 39 процента обаче схватката е спечелена от стопанина на Белия дом.

Повечето анкетирани (73 на сто) споделят мнението, че президентът на САЩ е заслужавал критиките от страна на демократа. Едва половината (50 процента) смятат, че Тръмп е имал достатъчно основания за ответни атаки срещу своя опонент.

Последният дебат между Тръмп и Байдън преди изборите е вече в историята

Запитани чии изявления пораждат повече въпроси, имайки предвид евентуалния му президентски мандат, 55 на сто от участниците посочват сегашния американски лидер. У четирийсет и един процента след дебата са възникнали съмнения към бъдещия политически курс на Байдън.

Отговаряйки на въпроси на водещата за външната политика, кандидатите според анкетата са били еднакво убедителни - 50 на сто от гласовете са в полза на Байдън срещу 48 за Тръмп. Сегашният президент обаче има преднина (56 процента срещу 44) в дискусията на икономически теми. Но що се отнася до други въпроси като коронавирусната пандемия, климатичните промени, расовата справедливост, думите на демократа са звучали по-убедително.

Телевизионният дебат в Нашвил бе последен преди общите избори на 3 ноември. Американците ще изберат президент, вицепрезидент, целия състав на Камарата на представителите - 435 души, и една трета от Сената, както и губернатори на 13 щата и територии.
БТА