Австралийското правителство ще проведе широкообхватно разследване на медиите
Австралийското правителство ще проведе широкообхватно разследване на медиите / снимка: Reuters, архив

Австралийските власти ще проведат широкообхватно разследване на медиите в страната вследствие на скандала с подслушването на телефони във Великобритания от закрития вече таблоид News Of The World от империята на Рупърт Мърдок, предаде Ройтерс, като се позова на източници от правителството.

То няма да се ограничи само до "Нюз лимитид" - австралийският филиал на корпорацията на Мърдок "Нюз корпорейшън". Конкретни задачи на разследването, което вероятно ще бъде обявено утре, ще бъдат засилването на правомощията на медийните регулатори с цел защита на личната неприкосновеност.

Партията на Зелените, от която зависи оцеляването на лейбъристкото правителство на малцинството, обаче заяви, че продължава да настоява за търсене на начини за разбиване на доминацията на медийния пазар в Австралия от "Нюз лимитид", предава БТА. Местният филиал на медийната корпорация на Мърдок притежава 70 процента от вестниците в страната.

Асошиейтед прес съобщи по-рано, че австралийското правителство ще разследва "Нюз лимитид" на фона на оплакванията, че тя притежава прекалено голям дял от медиите в страната и нейните издания са пристрастни.

Министърът на телекомуникациите, съобщенията и дигиталната икономика Стивън Конрой, който от месеци критикува отразяването на дейността на правителството от вестниците на Мърдок, обвинява по-конкретно австралийския таблоид на магната "Дейли телеграф", че се опитва да свали кабинета.