Австралия
Австралия / БГНЕС
Тя е с размери по-малки от човешки нокът
Малка, но опасно радиоактивна капсула, която миналия месец падна от камион по отдалечен участък от пустинна магистрала в Западна Австралия, беше намерена, съобщиха властите.

Службите за спешна помощ "буквално намериха игла в купа сено", съобщиха властите в Западна Австралия.

„Мисля, че западноавстралийците могат да спят по-добре тази вечер", заяви пред репортери министърът на извънредните ситуации на Западна Австралия Стивън Доусън.

Спешна операция в Австралия по издирването на капсула с радиоактивно вещество

Властите претърсиха стотици километри пътища в търсене на малката капсула. Тя беше открита край пустинна магистрала южно от град Нюман - близо до мината „Оутбак“, от която е била транспортирана, заяви комисарят по извънредните ситуации на щата Дарън Клем.

Шестдневното издирване приключи, след като издирвателният автомобил засече радиация, докато се движеше по магистралата, и сега властите работят за безопасното изваждане на капсулата, преди да я пренесат на сигурно място, каза Клем.

Твърдият цилиндър със сребрист цвят е по-малък от човешки нокът - само 8 на 6 милиметра, но според властите съдържа достатъчно цезий-137, за да предизвика остра радиационна болест - увреждане на кожата, изгаряния или лъчева болест.

В Австралия издирват малка радиоактивна капсула, изпаднала от камион в пустинята

Цилиндърът бе изчезнал от камион, който е пътувал към предградията на Пърт от отдалечена мина на 1400 км северно от столицата на щата - по-далеч от разстоянието от Париж до Мадрид.
БГНЕС