/ БТА
Австралия получи днес 300 000 дози от ваксината нa AstraZeneca, над два пъти повече от количеството всички ваксини, доставени в страната досега, позволявайки на правителството да ускори имунизационната си кампания срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Масовата ваксинация на 25-те милиона жители стартира в понеделник след пристигането на първа партида от над 142 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

"Сега ще можем да ускорим ваксинацията за приоритетните групи, включително най-уязвимите австралийци, работниците от първа линия и здравните работници", заяви в официална декларация премиерът Скот Морисън, който беше в първата малка група, която получи първа доза от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Facebook възстановява новинарското съдържание в Австралия

Очаква се седмичният брой на поставените ваксини да достигне 1 милион към края на март, когато компанията Си Ес Ел (CSL Ltd) започне да произвежда на място 50 милиона дози AstraZeneca.

Днес няма нови потвърдени случаи на коронавируса в Австралия - 30-ият такъв ден досега през 2021 г. От началото на годината няма смъртни случаи, свързани с COVID-19. От началото на пандемията са регистрирани над 29 000 инфекции и 909 починали.

Анкета на "Ипсос" съвместно със Световния икономически форум в 15 страни показа, че около три четвърти от австралийците възнамеряват да се ваксинират.
БТА