Аун Сан Су Чжи обеща да превърне Мианма във федерална държава
Аун Сан Су Чжи обеща да превърне Мианма във федерална държава / Guliver/Getty Images

Нобеловата лауреатка за мир Аун Сан Су Чжи обеща да превърне Мианма във федерална държава, щом бъде сключен мир с размирните етнически групи в страната, чиито делегати тя свика за безпрецедентни мирни преговори, предаде Франс прес.

"Споразумение за общонационално спиране на огъня е първият етап по пътя към мир, но и към изграждане на дългоочакваната федерация", заяви Аун Сан Су Чжи, която на практика оглавява правителството на Мианма.

Дошла на власт преди няколко месеца след изборите от края на 2015 г., тя нареди сред основните си приоритети ликвидирането на тези партизански движения и установяването на федерална държава, напомня АФП.

Аун Сан Су Чжи не очерта контурите на бъдещата федерация, която се очаква да осигури по-широка автономия на многобройните бунтовни региони. Обаче прикани всички метежни групировки, отказали да подпишат спорно мирно споразумение с предишното преходно правителство, да се присъединят към движението. "Идеологическите различия между подписали и неподписали може да забавят идването на мира", предупреди тя.

"Само ако в страната ни има мир, ще може да бъдем на равна нога с другите страни от региона и света", добави Аун Сан Су Чжи.

Мианма е в икономически подем след десетилетия, прекарани под властта на хунтата, но размирните северни и източни региони, по-специално природните им богатства, все още не са в ръцете на централната власт.

Близо 700 делегати на бунтовническите движения се събраха в административната столица Найпидау за дискусии, които ще продължат до уикенда. До шест месеца се очакват нови преговори, посочва АФП.

Вижте кои са жените начело на властта по света

Над 1500 души ще се включат вероятно в започналата днес в Найпидау мирна конференция с участието на бунтовници, правителствени и военни представители, също и на чуждестранни дипломати, включително генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Форумът цели да обедини местните етноси като гаранция за мирния процес в Мианма, предаде ТАСС.

"Конференцията е многообещаваща първа стъпка", заяви вчера Бан Ки-мун.

Историческа политическа промяна в Мианма след изборите

Форумът бе наречен "Мирна Панлонска конференция на 21-и век" в чест на прочутата Панлонска конференция от 1947 г., утвърдила единството на бившата британска колония. Вдъхновител на конференцията в Панлон бе генерал Аун Сан, национален герой на Мианма и баща на Аун Сан Су Чжи, днешния фактически политически лидер на страната, отбелязва ТАСС.

Нобеловата награда за мир ме извади от изолацията, заяви Аун Сан Су Чжи

Ден преди началото на мирната конференция обаче в някои щати на Мианма отново избухнаха сблъсъци между части от въоръжените сили и местни бунтовници, допълва агенцията.

Източник: БТА