Аржентина отбеляза 60-годишнина от смъртта на Евита Перон
Аржентина отбеляза 60-годишнина от смъртта на Евита Перон / снимки: Reuters

Аржентина отбеляза 60-годишнината от преждевременната смърт на митичната Евита Перон, съпруга на Хуан Доминго Перон заемал президентския пост от 1946 г. до 1952 г., от 1952 до 1955 г. и ит 1973 г. до 1974 г., предаде Франс прес.

Евита Перон почина на 33 години от рак. Тя е почитана и днес от огромен брой аржентинци заради дейността и в подкрепа на правото на жените да гласуват, за осигуряване на облаги за работниците и за създаването на болници и сиропиталища, предава БТА.

Аржентина отбеляза 60годишнина от смъртта на Евита Перон
netinfo

"Тя не бе идеална, не бе светица. Напротив. Тя бе обикновена жена, намерила мястото си до своя съпруг и сред своите сънародници", заяви президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер на церемония в градчето Хосе Пас, на 40 км. северозападно от Буенос Айрес. "Тя е вечна, уникална, но ние трябва да се поучим от историята и да знаем, че сме поели по избрания от нас път, който ще ни отведе до страна с по-малко бедни, и която може да брани своите интереси", подчерта тя.

Аржентина отбеляза 60годишнина от смъртта на Евита Перон
netinfo

На церемонията според организаторите са присъствали над 100 000 души.

В сряда Кирхнер обяви, че предстои емитирането на нова банкнота от 100 песос с лика на Евита Перон. За пръв път от 200 години на аржентински банкноти ща има изображение на жена, посочва АФП.

Аржентина отбеляза 60годишнина от смъртта на Евита Перон
netinfo