Армията в столицата на Тунис стреля във въздуха, за да разпръсне уличен протест
Армията в столицата на Тунис стреля във въздуха, за да разпръсне уличен протест / снимка: Reuters

Войници стреляха във въздуха в опит да разпръснат неколкостотин демонстранти, участващи в антиправителствен протест в центъра на столицата Тунис, предаде Ройтерс. Протестиращите се събрали пред централата на партията Демократично конституционно обединение /ДКО/, управлявала Тунис в продължение на десетилетия. Те искат министрите, свързани с бившия президент Зин ал Абидин бен Али, да излязат от преходното правителство.

Сили за сигурност, разположени зад металните ограждения, стреляха във въздуха, но множеството не се отдръпна. В други градове в Тунис също имаше протести. Между 3000 и 4000 души се събраха в град Гафса, на 350 км южно от столицата. Антиправителствени протести имаше в град Кеф, на 180 км югозападно от столицата, и в Сфакс. Централният комитет на партията на Бен Али е разпуснат, съобщи държавната телевизия. Решението е взето, тъй като много партийни членове, които също са министри в преходното правителство, са напуснали партията под натиска на опозицията. Самата партия ще продължи дейността си, се казва в съобщението, цитирано от БТА.

Всички министри в новото правителство на Тунис от партията на бившия президент Зин ал Абидин бен Али се отказаха от партийното си членство в опит да възстановят доверието в правителството, след като четирима министри от опозицията подадоха оставка. Министърът по въпросите на административното развитие Зухейр Мдафер, който е от бившия режим, също се оттегли от поста си.

През последните дни са арестувани 33-ма трима членове на семейството на сваления президент Бен Али, заподозрени в "престъпления срещу Тунис", съобщи националната телевизия, цитирана от Франс прес. Телевизията не уточни имената на задържаните и роднинските им връзки с бившия президент, но показа бижута, часовници и международни банкови карти, иззети при арестите. Конфискувани били и "писалки", стрелящи с бойни патрони. Срещу Бен Али и семейството му е образувано съдебно разследване за незаконно придобиване на блага, неразрешени финансови инвестиции в чужбина и нелегален износ на валута.

Швейцария замрази семейните авоари на Бен Али. Журналистът Бен Брик, който прекара шест месеца в затвора по "изфабрикувани" според поддръжниците му обвинения, обяви, че ще се кандидатира за президент. "Свалянето на Бен Али бе тържествен и радостен момент за мен. Това бе голяма победа за свободата. Отворих шампанско, за да отбележа този момент", каза Брик в интервю.