Армения заплаши да анулира историческо споразумение с Турция
Армения заплаши да анулира историческо споразумение с Турция / снимка: Sofia Photo Agency

Армения заплаши да анулира историческо споразумение, предвиждащо установяване на дипломатически отношения с Турция, ако Анкара продължава да иска в замяна напредък към уреждане на армено-азербайджанския конфликт за Нагорни Карабах, предаде АФП.

Армения е готова да спази международните си ангажименти и ние очакваме същото от Турция, заяви арменският президент Серж Саркисян на пресконференция с латвийския си колега Валдис Затлерс.

Ако Турция протака процеса на ратифициране, Армения незабавно ще прибегне до възможностите, предвидени от международното законодателство. Аз дадох инструкции на съответните държавни органи да подготвят промени в нашето законодателство, засягащи подписването, ратифицирането и отменянето на международни споразумения, посочи Саркисян.

Турция и Армения подписаха през октомври споразумения, предвиждащи установяване на дипломатически отношения и отваряне на общата граница след десетилетия на враждебност.

Анкара и Ереван не поддържат дипломатически и икономически отношения откакто Армения обяви независимостта си през 1991 г. Две години по-късно, през 1993 г., Анкара затвори границата си с Армения, за да подкрепи тюркскоезичния Азербайджан, който е в конфликт с Ереван за контрола на Нагорни Карабах, населен с арменци анклав на азербайджанска територия. Армения пое контрола върху него в резултат на шестгодишна война, продължила от 1988 до 1994 година.

Развитието на отношенията между Анкара и Ереван бе спъвано досега и от дълбоки разногласия заради арменския геноцид. Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000. Анкара категорично отхвърля тезата за геноцид, пише БТА.

Депутатите от двете страни още не са одобрили подписаните през октомври споразумения. Споразуменията предизвикват възмущението на националистите и недоволство от страна на Азербайджан, който е съюзник на Турция.

Турски отговорни представители многократно са заявявали, че споразуменията няма да бъдат ратифицирани, ако не бъде отбелязан напредък от арменска страна в конфликта й с Азербайджан за Нагорни Карабах.

Саркисян изтъкна, че обвързването на армено-турските споразумения със спора за Нагорни Карабах е обречено на провал.