/ БГНЕС
Русия разкритикува действията на американската полиция
В САЩ бе арестуван полицаят, притиснал към земята починалия при арест в Минеаполис цветнокож, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите в щата Минесота.

Десетки задържани при протести срещу смъртта на цветнокож при арест в Минеаполис

Дерек Човин е бил задържан днес - четири дни след инцидента, който предизвика вълна от съпътствани от насилие протести, които започнаха в северния град, но постепенно обхванаха цялата страна.

44-годишният бял полицай притиснал в продължение на няколко минути с коляно на земята врата на Джордж Флойд, въпреки че 46-годишният цветнокож се оплаквал, че не може да диша.

Човин и трима негови колеги вече бяха уволнени от полицията. Руското министерство на външните работи разкритикува инцидента в Съединените щати, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Тръмп заплаши да постави под контрол Минеаполис заради протестите, в града е Националната гвардия

В дълго изявление то подчерта, че случаят свидетелства за проблемите на САЩ в областта на правата на човека и подчертава честото използване на сила от американската полиция.

Руското външно министерство призова Съединените щати "да предприемат реални и ефективни мерки за оправяне на ситуацията, да се върнат към съвестното спазване на международните си задължения и да приведат своето национално законодателство в унисон с основните принципи на ООН за употребата на сила и на огнестрелни оръжия от правоохранителните органи".
БТА