Протестиращи опожариха полицейски участък в град Минеаполис, в северната част на САЩ, по време на трета нощ на сблъсъци с полицията, предаде Франс прес. До протестите, прераснали в насилие, се стигна след смъртта на цветнокож по време на по-груб арест.

Хиляди демонстранти станаха свидетели на подпалването на участъка в северната част на Минеаполис. Първоначално някои от протестиращите събориха предпазните заграждения около сградата и изпочупиха прозорците, след което подпалиха сградата. Полицаите са били принудени да се евакуират от участъка в 22 ч. местно време.

протести САЩ
БГНЕС

Протестът започна вчера следобед с мирно шествие. Много от участниците в него носеха маски, за да се предпазват от коронавируса. После демонстрацията се изроди в прояви на насилие и се стигна до плячкосване на около 30 магазина, до сблъсък със силите на реда и до използване на сълзотворен газ срещу протестиращите, които предизвикали пожари на няколко места. В съседния град Сейнт Пол също е имало протести, прераснали във вандалски прояви и грабежи.

Тим Уолц, губернаторът на щата Минесота, където се намират двата града, подписа заповед, разрешаваща намесата на националната гвардия. В Минеаполис и Сейнт Пол ще бъдат изпратени и още 200 щатски полицаи с хеликоптери.

Според губернатора смъртта на цветнокожия Джордж Флойд трябва да доведе до справедливо наказание и цялостни реформи, а не до още смърт и разрушения.

протести САЩ
БГНЕС

Четиридесет и шест годишният Флойд почина в понеделник, малко след като беше задържан от полицията, която го подозираше, че искал да пласира фалшива банкнота от 20 долара. По време на ареста полицай го повалил на земята, а после притиснал коляното си към врата му в продължение на няколко дълги минути. Кадри от сцената се завъртяха в интернет и на тях се чува как Флойд казва, че не може да диша.
 

Президентът Доналд Тръмп е гледал видеото и е възмутен от видяното, което, според него е "отвратително и трагично", разказа говорителката на Белия дом Кейли Макенани. Тя допълни, че президентът веднага се е обадил по телефона, за да провери дали разследването на ФБР по случая напредва. "Президентът иска справедливостта да възтържествува", допълни говорителката.

протести САЩ
БГНЕС
БТА