/ Guliver/Getty Images
Германският автомобилен гигант Volkswagen (VW) реши да построи нов завод в провинция Маниса в Турция и ще подпише споразумение в края на септември или началото на октомври, съобщи ARD, като се позовава правителствени източни.

Германската провинция Долна Саксония, една от заинтересованите страни на VW, също подкрепя решението.

ARD, германската обществена медия заяви, че немският автомобилен производител е избрал Турция, въпреки по-ниските разходи за труд в България, а алтернативният вариант на Саудитска Арабия е бил изключен.

Караниколов: България не е отпаднала от състезанието за завода на Volkswagen

Според новината германската компания повдигна въпроса за високите данъци върху новите автомобили в Турция и очаква да види дали ще бъдат предприети стъпки по въпроса. ARD заяви, че VW се стреми да произвежда модела „Пасат“ в Турция и да продава 40 000 автомобила от този модел в страната годишно, както и че планира производството на модели на „Шкода“ и „Сеат“ в новия завод.

Volkswagen все по-близо до Турция

Предвижда се инвестиция между 1,3 и 2 млрд. евро за новия завод, за който се казва, че ще осигури заетост на около 5000 души. Очаква се фабриката да започне производство през 2022 г. и да служи като една от най-важните производствени мощности на компанията в региона.
 
БТА