Арабската лига замрази членството на Сирия, чака края на кръвопролитията
Арабската лига замрази членството на Сирия, чака края на кръвопролитията / снимка: Reuters, архив

Сирия няма да има право да участва в срещите на Арабската лига и нейните агенции, докато Дамаск не изпълни плана на лигата за прекратяване на кръвопролитията, съобщи катарският премиер и външен министър Хамад бен Джасем ал Тани, цитиран от ДПА и АФП. Решението влиза в сила от 16 ноември, добави той.

Лигата призовава арабските страни да отзоват посланиците си от Сирия, каза катарският премиер след спешната среща на външните министри от арабските страни в Кайро.

Арабската лига ще наложи икономически и политически санкции срещу Сирия. Лигата призовава сирийската армия да престане да участва в избиването на цивилни, подчерта той. Критикуваха ни, че се бавим, но това беше поради загрижеността ни за Сирия, каза пред журналисти в Кайро Ал Тани, цитиран от Ройтерс. За да приемем това решение, ни беше необходимо мнозинство. Каним всички течения от сирийската опозиция до три дни на среща в централата на Арабската лига, за да договорим общо становище за бъдещия преход в Сирия, добави той.

Катарският премиер уточни, че решението за суспендиране на Сирия е било подкрепено от 18 страни членки на лигата, че Ливан, Йемен и Сирия са гласували „против”, а Ирак се е въздържал, посочва БТА. Ал Тани оглавява петчленен комитет, включващ също външните министри на Алжир, Египет, Оман и Судан, който е натоварен с решаването на кризата в Сирия.

Постоянният представител на Сирия в Арабската лига Юсеф Ахмед заяви, че днешното решение за замразяване на членството на Дамаск в организацията нарушава нейния устав и показва, че тя „обслужва западните и американските интереси”, предаде Ройтерс. Ахмед заяви по сирийската държавна телевизия, че решението за суспендиране на Сирия, на което се противопоставиха трима участници в срещата на външните министри на лигата в Кайро, може да бъде взето само с консенсус на среща на върха на арабските лидери.