Бившият португалски премиер Антониу Гутериш вероятно ще е следващият генерален секретар на ООН, след като никоя от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност не гласува против него в днешния шести кръг от предварителните гласувания, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

"Ню Йорк пост": Гутериш е фаворит, но Георгиева е силна конкуренция

15-те членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха с тайни бюлетини за всеки от 10-имата кандидати, на които имаха възможността да отбележат "насърчавам", "не насърчавам" и "без мнение".

За да бъде официално предложен за избиране от 193-членното Общо събрание на ООН, Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при закрити врата. За да бъде приета, тя трябва да получи най-малко 9 гласа "за" и да не й бъде наложено вето.

Антониу Гутериш получи 13 одобрителни гласа и два "без мнение".

"Днес, след шестото предварително гласуване, имаме явен фаворит и името му е Антониу Гутериш", каза руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин. "Решихме да гласуваме официално утре сутрин в 10.00 ч. (бел.ред. 17.00 ч. българско време) и се надяваме да бъде утвърден единодушно", посочи още дипломатът.

Ирина Бокова с по-добро представяне от Кристалина Георгиева за ООН

От името на 15-те страни Виталий Чуркин пожела на кандидата на Португалия "успех в изпълнението на задълженията му на генерален секретар на ООН през следващите пет години", предаде ТАСС.

След като бъде одобрен от Съвета за сигурност, Гутериш трябва да бъде избран чрез гласуване от Общото събрание на ООН.

Източник: БТА