Ню Йорк пост: Антониу Гутериш е фаворит, но Кристалина Георгиева е силна конкуренция
Ню Йорк пост: Антониу Гутериш е фаворит, но Кристалина Георгиева е силна конкуренция / Guliver/Getty Images

Надпреварата за поста на генерален секретар на ООН стана по-сложна в сряда, когато български дипломат, за когото от дълго време се носеха слухове, че се стреми към тази позиция, официално се включи в състезанието, пише в днешното си издание "Ню Йорк пост".

Кристалина Георгиева: Номинацията за ООН е огромна чест (ВИДЕО)

Кандидатурата на българския дипломат Кристалина Георгиева, която е заместник-председател на Европейската комисия и бивш вицепрезидент на Световната банка, може да промени дипломатическите сметки между Запада и Русия по въпроса кой да замени Бан Ки-мун като генерален секретар през януари, отбелязва вестникът.

В досегашните предварителни гласувания в Съвета за сигурност на ООН бившият португалски премиер и върховен комисар за бежанците Антониу Гутериш се очерта като ясен фаворит, но според дипломати Георгиева е силна конкуренция, пише вестникът.

Мартин Шулц: Кристалина Георгиева е силен борец, но е в трудна ситуация

Русия настоява следващият генерален секретар да е от Източна Европа. Макар че г-жа Георгиева отговаря на това изискване, тя е смятана за близка до Запада, отбелязва "Ню Йорк таймс". Западният блок от постоянните представители в Съвета за сигурност - Великобритания, Франция и САЩ - ще трябва да избира между г-жа Георгиева и фаворита, смята вестникът.

Източник: БТА