Кристалина Георгиева: Номинацията за ООН е огромна чест (ВИДЕО)
Кристалина Георгиева: Номинацията за ООН е огромна чест (ВИДЕО) / БГНЕС

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която бе номинирана от българското правителство за генерален секретар на ООН, заяви, че приема номинацията с пълното съзнание за отговорността на тази позиция.

Кабинетът издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН

„За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство за генерален секретар на Организацията на обединените нации. Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещи поколения", написа Георгиева на страницата си във Фейсбук.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че Кристалина Георгиева ще бъде новият български кандидат за генерален секретар на ООН. Той обясни, че правителството счита, че еврокомисарят ще е по-успешна кандидатура.

Реакции след номинирането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

Георгиева ще бъде изслушана следващата седмица в Ню Йорк от Съвета за сигурност. Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

„На доста късен етап е това включване, надявам се на изслушването Георгиева да убеди страните, постоянни членове на Съвета за сигурност, че има възможности с нейните качества да води световната организация в тези много трудни времена", заяви той.

Ковачев отбеляза, че като отговорен за отношенията с ООН в комисията по външни работи на ЕП получава сигнали, че Георгиева има далеч по-големи шансове от досегашния кандидат Ирина Бокова.

Митов: И Далай Лама да бяхме номинирали, БСП пак щеше да каже, че Бокова има най-големи шансове

Трябва да е ясно на всички от решението на Министерския съвет, че България няма двама кандидати за ООН, България застава зад кандидатурата на Кристалина Георгиева, коментира Ковачев.

След като в началото на септември в медиите се появи информация, че досегашната ни номинация за генерален секретар на ОOН Ирина Бокова може да бъде сменена, премиерът Бойко Борисов заяви, че тя остава в битката, но със срок до 26 септември. На тази дата Ирина Бокова трябва да се класира сред първите двама претенденти за поста, а ако това не се случи, българските управляващи ще обсъдят как да постъпят.

В понеделник резултатите от петото тайно гласуване за генерален секретар на ООН класираха Бокова на шесто място.