Кабинетът издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН
Кабинетът издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН / БГНЕС
Кабинетът смени Бокова, издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН
89999
Кабинетът смени Бокова, издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН
Кабинетът смени Бокова, издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН
  • Кабинетът смени Бокова, издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН
  • Кабинетът смени Бокова, издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

България издига втори кандидат за поста генерален секретар на ООН - това ще бъде еврокомисарят Кристалина Георгиева, съобщи в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

Министърът на външните работи Даниел Митов мотивира решението с негативната досега тенденция в представянето на кандидата ни Ирина Бокова и с необходимостта да се даде възможност на кандидат, който има по-сериозни шансове за този пост.

Журналист от Euractiv: Цялото българско правителство работи срещу Ирина Бокова

"Имайки предвид проведените индикативни гласувания в рамките на ООН, даващи някаква представа за шансовете на отделните кандидати, които в момента се състезават за поста генерален секретар на ООН, виждаме ясно и сме направили оценка на ситуацията. Досегашната ни номинация върви с негативна тенденция трета-пета-шеста. Българското правителството трябва да подходи отговорно и да даде шанс на кандидат, който по наша оценка има сериозни шансове да даде повече на източноевропейската група да има своят генерален секретар на ООН. Ротационният принцип е изключителен важен и ние държим на него. Ще търсим подкрепа от Източноевропейската група. Трябва да благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно и да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към Кристалина Георгиева", обясни министър Митов.

Бокова е шеста след поредното гласуване за генерален секретар на ООН

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството счита, че Кристалина Георгиева ще е по-успешна кандидатура: "Положихме огромни усилия, не само ние, а и президентската институция, Външно министерство. Това е изключително сложна процедура. Ирина Бокова също положи много усилия. Дадох пример с Румяна Желева, която като външен министър кандидатства за еврокомисар и още на първото негативно представяне я оттеглихме. Дадохме шанс на 26 септември да видим какви ще са резултатите от последното гласуване - резултатът е с едно място надолу и ни изпреварват доста страни, включително и жени. В тези негласни договорки, които има там, е хубаво да е жена от Източна Европа. Считаме, че Кристалина Георгиева ще е по-успешна кандидатура. пожелавам успех и на Ирина Бокова, и на Кристалина Георгиева".

След като в началото на септември в медиите се появи информация, че досегашната ни номинация за генерален секретар на ОOН Ирина Бокова може да бъде сменена, премиерът Бойко Борисов заяви, че тя остава в битката, но със срок до 26-ти септември. На тази дата Ирина Бокова трябва да се класира сред първите двама претенденти за поста, а ако това не се случи, българските управляващи ще обсъдят как да постъпят.

В понеделник резултатите от петото тайно гласуване за генерален секретар на ООН класираха Бокова на шесто място.