/ Thinkstockphotos
Политиката на САЩ в Сирия създава предпоставки за сформиране на нови терористични организации в региона, заяви министърът по евроинтеграцията на Турция Йомер Челик пред Анадолската агенция.

Краят на халифата на Ислямска държава се вижда, уверява Тръмп

Той смята, че е възможно усилията на съюзниците да доведат и до решаването на краткосрочни цели като ликвидирането на ДАЕШ, но се създават условия за създаване на нови терористични формирования, подобни на ислямските джихадисти. Челик е категоричен, че ДАЕШ ще бъде наследена от много по-опасна терористична организация. Той направи паралел между ситуацията в Близкия Изток и тази в Афганистан.

Русия обвини САЩ, че осигуряват прикритие на „Ислямска държава“

Борбата с врага не трябва да се води чрез привличането на терористичните групировки към реализацията на плановете. След известно време тези „съюзници“ се оказват заплаха от международен мащаб. Талибаните и "Ал Кайда" бяха използвани против трети сили, а впоследствие се превърнаха в много сериозен проблем“, посочва Челик.

Кой е най-смъртоносният миграционен път на Земята?

Той отново упреква ЕС заради неизпълнените финансови ангажименти по отношение на бежанците. „За нуждите на сирийските бежанци в Турция ЕС отдели едва 899 млн. евро от обещаните 3 милиарда. В същото време Брюксел твърди, че е осигурил 2,4 млрд. евро, от които 1,6 млрд. са обвързани със споразумението. Всичко това е необяснимо при наличието на конкретна криза и хора, които се нуждаят от помощ“, казва главният преговарящ за еврочленството.

Германски министър: Турция никога няма да влезе в ЕС при управлението на Ердоган

Според него ЕС няма правото да променя механизма за подготовката на бюджета и отделянето на средства за помощи, а европейските лидери трябва да са наясно с безпокойството на Анкара в това отношение. Челик обвинява страните в Европа, които приеха активисти на организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен и им оказват сериозна помощ така, както и на терористите от ПКК.

Ердоган: Турция може да преразгледа позицията си за Европа

„Кой каквото иска да твърди, Турция е една голяма европейска държава, точно толкова, колкото сме големи в Близкия Изток, Азия, Бяло море и Черно море. Сто години европейската демокрация е факт. Както Европа не може да пише историята си без нас, така и бъдещето на Европа е невъзможно без Турция“, подчертава Йомер Челик.
БГНЕС