Анархисти хвърлиха запалителни бомби срещу банки и магазини в Гърция
Анархисти хвърлиха запалителни бомби срещу банки и магазини в Гърция / снимка: БГНЕС

Групи от младежи-анархисти причиниха през изминалата нощ щети на пет банкови клона в Солун, които замеряха със запалителни бомби и камъни, съобщи АНА-МПА.

От подобни нападения са нанесени щети и на шест магазина и един жилищен блок. Впоследствие анархистите се събраха пред паметника на Ротондата, откъдето се отправиха в поход по булевардите "Егнатия" и "Агия София", подпалвайки поне 30 контейнера със смет. От палежите са пострадали и две паркирани коли.

Тази година тържествата за Нова година в Атина протичат при засилени мерки за сигурност заради вълната от протести, заляла Гърция през декември след убийството на 15-годишно момче в атинския квартал Ексархия.

Във втория по големина гръцки град Солун имаше сблъсъци на младежи с полицията в новогодишната нощ, предаде АФп.

Около 150 младежи поставиха самоделни взривни устройства пред клоновете на няколко банки и пред витрините на няколко големи магазина. Предизвикани бяха пожари, които пожарникарите бързо овладяха.

Младежите след това прекосиха центъра на Солун, подпалвайки контейнери за смет. Накрая те се сблъскаха с полицията и хвърлиха по полицаите коктейли Моллотов.