/ БТА
Американският полицай, издъхнал ден след щурма на Капитолия във Вашингтон на 6 януари от подкрепящи Доналд Тръмп демонстранти, е починал по естествени причини след два инсулта, според доклада от аутопсията му, предаде Франс прес.

Съдбата на Брайън Сикник развълнува много американци, шокирани от нападението срещу сградата на Конгреса. Тленните останки на полицая бяха изложени за поклонение в Капитолия, което е изключителна чест, а президентът Джо Байдън му отдаде почит на място.

Спуснаха наполовина знамената на Белия дом в почит към убития полицай (ВИДЕО)

Анонимни източници, цитирани от в. "Ню Йорк таймс", първоначално твърдяха, че той е бил удрян с пожарогасител, но тази версия впоследствие беше отхвърлена. Смъртта на Сикник остана неизяснена повече от 3 месеца.

Сикник е претърпял два инсулта, гласи окончателното заключение на съдебния лекар на Вашингтон Франсиско Диас. В доклада си той проследява часовете преди смъртта на 42-годишния мъж.

Около 14.20 ч. на 6 януари полицаят е бил напръскан с химическо вещество пред Капитолия. По-късно, към 22 ч. Сикник колабира и след това е откаран с линейка в болница. Той умира там около 21.30 ч. на следващия ден, 7 януари.

Заключението на д-р Диас е, че смъртта е настъпила по естествени причини.

На 15 март американските власти обвиниха двама мъже, че са напръскали полицая със спрей срещу мечки, който е мощен аерозол.

Доклад за нападението на Капитолия критикува полицията, че не била подготвена


Срещу 32-годишния Джулиан Катър и 39-годишния Джордж Таниъс бяха повдигнати 9 обвинения, включително за нападение срещу служител на реда с опасно оръжие, но не и за непредумишлено убийство.

Още четирима души намериха смъртта си по време на нахлуването - демонстрантка бе убита от полицай, а трима човека починаха по различни медицински причини.

На 14 април министерството на правосъдието обяви, че няма да започне наказателно преследване срещу полицая, убил 35-годишната демонстрантка Ашли Бабит, тъй като няма достатъчно основания за това.
БТА