Американски и френски военен кораб навлязоха в Черно море
Американски и френски военен кораб навлязоха в Черно море / БГНЕС, архив

Американският разрушител „Доналд Кук" и френският разузнавателен кораб „Дюпюи де Лом" са навлезли в Черно море, предаде агенция Фокус, позовавайки се на РИА Новости и турски медии.

Доналд Кук" е третият кораб на въоръжените сили на САЩ, който бе изпратен в Черно море. По-рано американската армия обяви, че изпраща кораб в Черно море, за да успокои съюзниците си от НАТО след събитията в Украйна.

Пентагонът реши за пореден път да покаже мускули и изпрати в Черно море ескадрения миноносец „Доналд Кук", пише „Росийская Газета". На езика на езика на морските вълци това се нарича дипломатично „развяване на военноморския байрак".

Американски бойни кораби кръстосват Черно море от февруари. Първоначално Вашингтон обясняваше тези кораби с участие в международни учения. Но ученията свършиха, а американските военни не бързат да напуснат региона. На коя страна би било приятно към бреговете и да се приближава кораб, способен едновременно да следи и поразява цели на сушата, под водата и във въздуха?, пише още „Росийская Газета".